Dansande tjuvar stjäl svindyra klockor i Stockholm

Publicerad 6 juli 2021 kl 07.03

Inrikes. De senaste veckorna har flera personer blivit bestulna på sina exklusiva klockor, värda upp till miljonbelopp, i Stockholm. Det just nu dominerande tillvägagångssättet är att gärningsmännen tar kontakt med brottsoffret utomhus och stjäl klockan utan att offret märker det – ibland genom att dansa.

Gilla artikeln på Facebook

I juni har en handfull stölder av dyrare klockor skett i centrala Stockholm. Detta efter att det under våren och under pandemin har varit väldigt få stölder av denna sort.

– Att människor nu börjar vara ute och att restriktionerna lättar kan innebära att vi åter får fler stölder av dyrare armbandsur i centrala Stockholm, säger Sebastian Ahlqvist, gruppchef i lokalpolisområde Norrmalm, på polisens hemsida.

De senaste åren har så kallade klockrån fått en del uppmärksamhet. Det dominerande tillvägagångssättet har varit att två gärningsmän följt efter ett brottsoffer in i ett trapphus och rånat personen med hjälp av hot eller våld. Detta sker enlig tpolisen fortfarande, men ett allt vanligare tillvägagångssätt är att den som idag blir bestulen inte märker när det händer.

Gärningsmännen upplevs ofta som mycket trevliga och sociala och närmar sig brottsoffret utomhus av olika anledningar. De kanske frågar om vägen eller dylikt. I samband med detta kanske de ger en vänskaplig klapp, en kram eller tar annan kroppslig kontakt och i samband med det blir klockan stulen.

Det finns exempel på att tjuvarna också dansat med brottsoffret, enligt polisen.

– Det är viktigt att alla som äger eller bär en dyrare klocka känner till de tillvägagångssätt som finns så att de kan skydda sig. Vi befarar att detta kommer att öka under sommaren och vi jobbar med synlighet för att avskräcka eventuella brottslingar – parallellt vill vi gå ut med denna brottsförebyggande information, säger Sebastian Ahlqvist.

De klockor som blir stulna har hittills varit värda mellan 100.000 kronor till över en miljon.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0