Arkivbild.

Danska förslaget: "Placera utvisade invandrare på en öde ö"

Publicerad 7 december 2017 kl 14.00

Inrikes. Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg kan tänka sig att placera invandrare som nekats asyl på en öde ö, rapporterar tidningen Berlingske. Men i praktiken finnas det vissa problem med att genomföra förslaget.

Gilla artikeln på Facebook

Dansk Folkeparti har tidigare föreslagit att asylsökare som fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas placeras på några av Danmarks 300 öde öar.

Detta medan de väntar på att skickas tillbaka till sitt hemland.

Nu säger invandrar- och integrationsminister Inger Støjberg från Venstre att hon kan tänka sig att genomföra förslaget, men att det finns utmaningar för att det ska lyckas.

– Jag är alltid redo att titta på bra idéer för hur vi kan förbättra kontrollen över avvisade asylsökare. Men det kan finnas praktiska och juridiska utmaningar med att etablera ett utvisningscenter på en mycket isolerad plats, säger ministern till Berlingske.

När utvisningar verkställs sker det relativt fort, vilket skulle försvåras om asylsökaren befinner sig på en öde ö.

Dessutom kan det vara frihetsberövande att sätta människor på en ö, och därmed ett brott mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

Ett utvisningscenter på en öde ö kan också blir en dyr affär, menar hon.

Förslaget har återigen hamnat på tapeten eftersom Danmark har stora problem med att skicka tillbaka invandrare som fått ett utvisningsbeslut. I september fanns det 921 personer i Danmark som fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas. Men hela 434 av dem kan av olika anledningar inte skickas tillbaka.

Dansk Folkeparti är ännu mer positiva till sitt förslag.

– Kanske kan vi hitta en ö där det redan finns bebyggelse, säger Dansk Folkepartis talesperson i invandringsfrågor Martin Henriksen till Berlingske och påpekar att det nog inte behöver bli så dyrt.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus