"Där står ni.. här står vi" – undersköterskan Idas "fuck you" till Black lives matter

Publicerad 4 juni 2020 kl 20.01

Inrikes. Det är många som reagerar på gårdagens Black lives matter-demonstration i Stockholm på grund av risken för att den bidrar till spridningen av coronaviruset. En av dem är 28-åriga undersköterskan Ida Högberg.

Gilla artikeln på Facebook

Ida jobbar som intensivvårdsundersköterska på Barnintensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon är en av tusentals vårdanställda som tvingas spendera arbetsdagarna i skyddsmask för att inte riskera att smittas av coronaviruset.

Igår kväll delade Ida ett inlägg på Facebook från kollegan Malin Söderberg, även hon undersköterska på Akademiska sjukhuset.

"Fråga dig själv, skulle du vilja tillbringa sommaren i denna mask?? Antar att många svarar nej på den frågan... Det vill inte jag heller", skriver Malin och fortsätter:

"Om människor fortsätter att vara egoister och inte använder hjärnan så kommer detta bli min och mina kollegors sommar. Hälsningar från en som känner sig trött och sliten."

Och idag vid lunchtid lade Ida upp ett eget Black lives matter-kritiskt inlägg på Facebook.

"Där står ni.. här står vi", skriver hon följt av en emoji föreställandes ett långfinger. På ena bilden hon postat syns tusentals demonstranter under gårdagens Black lives matter-demonstration i Stockholm. På den andra hon själv iförd skyddsmask och arbetskläder.

Ida Högbergs inlägg har under dagen delats av tusentals människor på Facebook. En av dem som delat det är den sverigedemokratiske riksdagstoppen Mattias Karlsson.

De flesta håller med den 28-åriga undersköterskan i hennes kritik av Black lives matter. "så jävla respektlöst", skriver en upprörd kvinna. "Lider med er alla som jobbar inom vården", kommenterar en man.

Uppdatering 21.04: Efter denna artikels publicering har Ida Högberg hört av sig till Fria Tider. Hon påpekar att hennes Facebook-inlägg inte handlade om att hon vände sig emot budskapet på demonstrationen, utan enbart mot demonstranternas beslut att bryta mot smittskydds­reglerna genom att samlas för många på samma plats.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.