Kinas rymdprogram
Jing Haipeng och Chen Dong blir första besättningen på Tiangong-2.

Här är astronauterna som blir först till Kinas nya rymdlab

Publicerad 16 oktober 2016 kl 14.48
Av Mattias Albinsson

Rymden. 49-årige Jing Haipeng och 37-årige Chen Dong blir de två första astronauterna som besöker Kinas nya rymd­laboratorium Tiangong-2, skriver SCMP.

Gilla artikeln på Facebook

Jing och Chen skjuts upp imorgon, dockar med rymd­laboratoriet senare i veckan och ska därefter stanna ombord i 30 dagar.

Jing är en veteran som varit i rymden vid två tidigare tillfällen 2008 och 2013 och är nu är befäl­havare för uppdraget. För kollegan Chen blir det istället den första rymdfärden.

Tiangong-2 sköts upp förra månaden med bärraketen Chang Zheng 2F, samma typ av raket som imorgon ska föra de båda astronauterna ut i rymden. Tiangong-2 ersätter Tiangong-1 som sköts upp 2011. Båda är experimentella farkoster inför en framtida modulär permanent rymdstation.

Den första delen på den nya permanenta rymd­stationen heter Tiangong-3 och beräknas skjutas upp 2022. Den kinesiska regeringen satsar just nu enorma summor pengar på sitt rymd­program med ambitionen att bli större än Europa och USA i rymden. Den första rymd­sonden till Mars beräknas skjutas upp 2020.

2013 landade Kina en rymdsond med ett litet rymdfordon på månen. Det var första gången sedan 70-talet som en mjuk­landning gjordes på himla­kroppen. Ambitionen är att inom de kommande decennierna skicka de första kinesiska astronauterna till månen.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Rymden

Asteroid smet förbi obemärkt 12.000 mil från jorden

Upptäcktes i efterhand.. För fyra år sedan skadades många människor av en meteor i Ryssland.0 Plus

Nasa publicerar pixlig film på Trappist-1

Här kan det finnas liv.. Fascinerande film av stjärna 40 ljusår bort.0 

Sidor

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0