Kinas rymdprogram
Jing Haipeng och Chen Dong blir första besättningen på Tiangong-2.

Här är astronauterna som blir först till Kinas nya rymdlab

Publicerad 16 oktober 2016 kl 14.48
Av Mattias Albinsson

Rymden. 49-årige Jing Haipeng och 37-årige Chen Dong blir de två första astronauterna som besöker Kinas nya rymd­laboratorium Tiangong-2, skriver SCMP.

Gilla artikeln på Facebook

Jing och Chen skjuts upp imorgon, dockar med rymd­laboratoriet senare i veckan och ska därefter stanna ombord i 30 dagar.

Jing är en veteran som varit i rymden vid två tidigare tillfällen 2008 och 2013 och är nu är befäl­havare för uppdraget. För kollegan Chen blir det istället den första rymdfärden.

Tiangong-2 sköts upp förra månaden med bärraketen Chang Zheng 2F, samma typ av raket som imorgon ska föra de båda astronauterna ut i rymden. Tiangong-2 ersätter Tiangong-1 som sköts upp 2011. Båda är experimentella farkoster inför en framtida modulär permanent rymdstation.

Den första delen på den nya permanenta rymd­stationen heter Tiangong-3 och beräknas skjutas upp 2022. Den kinesiska regeringen satsar just nu enorma summor pengar på sitt rymd­program med ambitionen att bli större än Europa och USA i rymden. Den första rymd­sonden till Mars beräknas skjutas upp 2020.

2013 landade Kina en rymdsond med ett litet rymdfordon på månen. Det var första gången sedan 70-talet som en mjuk­landning gjordes på himla­kroppen. Ambitionen är att inom de kommande decennierna skicka de första kinesiska astronauterna till månen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Mer från Rymden

Asteroid smet förbi obemärkt 12.000 mil från jorden

Upptäcktes i efterhand.. För fyra år sedan skadades många människor av en meteor i Ryssland.0 Plus

Nasa publicerar pixlig film på Trappist-1

Här kan det finnas liv.. Fascinerande film av stjärna 40 ljusår bort.0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0