Koranupploppet i Malmö
De oidentifierade männen.

De jagas efter kravallerna i Malmö

Publicerad 15 oktober 2020 kl 22.27

Efterlyst. "Efterlyst" i TV3 går nu ut med polisens bilder på fem män som jagas för att ha deltagit i kravallerna efter den uppmärksammade koranbränningen i Malmö.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på kvällen den 28 augusti som ett våldsamt upplopp utbröt bland muslimer i gettot Rosengård i Malmö efter att företrädare för det danska partiet Stram kurs hade bränt en koran.

Sedan tidigare har flera upploppsmakare identifierats och delgivits misstanke om brott, rapporterar Kvällsposten.

Bland annat häktades en 31-årig man kallad "Koranturken" i september för sin inblandning i kravallerna och för att ha kastat sten. En äldre kvinna som eggade på upploppsmakarna har försvarat sitt beteende i SVT. I samband med kravallerna hördes hon ropa: "Om de inte vill ha islam, varför tog de hit oss, fähundarna?"

Men fem personer som deltog i upploppet och som fastnat på bild har ännu inte kunnat identifieras – och nu visas polisens bilder på männen i torsdagens Efterlyst.

– För det fall att vi skulle kunna identifiera de här personerna så skulle de bli misstänkta för våldsamt upplopp, säger åklagaren Tomas Olvmyr till Efterlyst.

Det är ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse.

Olvmyr säger i programmet att han hört flera poliser beskriva kravallerna som "något av det värsta de har varit med om".


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.