Mellanårsvalet i USA

Delad kongress efter val i USA

Publicerad 7 november 2018 kl 06.09

Utrikes. Republikanerna behåller kontrollen över senaten, men Demokraterna får en majoritet i representanthuset. Det är resultatet av tisdagens mellanårsval i USA, enligt Fox News.

Gilla artikeln på Facebook

Mellanårsvalet, som hålls två år efter presidentvalet, brukar traditionellt sett innebära stora motgångar för det parti som innehar presidentposten.

Den här gången ökar dock det republikanska partiet sin majoritet i senaten. Bland de republikanska segrarna i valet till senaten märks Ted Cruz i Texas och Marsha Blackburn Tennessee.

Samtidigt lyckades Demokraterna vinna en egen knapp majoritet i representanthuset.

Medierna i USA har rapporterat flitigt om en påstådd "blå våg" av demokratiska kandidater som påstods vara på väg att ta över kongressen med hjälp av ökade vänstersympatier bland väljarna. Någon sådan våg är det dock knappast tal om.

Med sin kontroll över representanthuset får det demokratiska partiet dock ökade möjligheter att sabotera för Donald Trump och inleda olika typer av utredningar mot honom. Ledande demokrater har tidigare sagt att de skulle vilja använda en sådan majoritet för att försöka avsätta presidenten.

Samtidigt blir den republikanska delen av nya kongressen mer Trumpvänlig än tidigare, eftersom många interna motståndare till presidenten har röstats bort eller frivilligt hoppat och ersätts av ledamöter som tydligt ansluter sig till Trumps nationalistiska agenda.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Utrikes

Sipri: Israel har 80-90 kärnvapen

Ny uppskattning i Sipris årsbok.. Moderniseringen av världens kärnvapenarsenaler fortsätter trots minskningen av det totala antalet stridsspetsar.0 

Homosexuella män kräver få ge blod

Kampanjen: #regnbågsblod.. Kräver lika villkor – trots extrema hivrisken.0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Rocklegend säljer sina gitarrer. David Gilmours samling under klubban i New York.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0