Deltavarianten allt vanligare i Sverige

Publicerad 8 juli 2021 kl 17.44

Inrikes. Deltavarianten utgör en allt större andel av coronafallen i Sverige, och misstänkta fall rapporteras nu i alla landets regioner. Det meddelar Folkhälsomyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

FHM:s senast uppdaterade statistik visar att det totala antalet rapporterade fall av covid-19 i Sverige är fortsatt lågt.

Samtidigt visar statistiken att andelen fall av deltavarianten ökar och snabbt blir dominerande när den har introducerats i en region.

I dagsläget har totalt 1.836 bekräftade deltafall rapporterats in, men förekomsten skiljer sig åt i landet. I Norrbotten och Västerbotten har till exempel bara några enstaka deltafall rapporterats, medan varianten står för 95 procent av alla fall i Värmland.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att deltavarianten kommer att dominera helt i Sverige inom de kommande månaderna. Samma bedömning har gjorts för hela Europa av den europeiska smittskyddsmyndighetens ECDC, säger biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell i ett uttalande.

Deltavarianten finns i samtliga världsdelar och i princip alla Europas länder. I Storbritannien och Indien står den för över 90 procent av alla fall, och i Danmark utgör den nu två tredjedelar av alla nya fall.

Jämfört med alfavarianten, som tidigare dominerade, så har deltavarianten en högre spridningsförmåga. Den tycks också lättare infektera personer som bara fått en vaccindos. För fullvaccinerade personer bedöms skyddseffekten mot deltavarianten som god, särskilt mot svår sjukdom.

Det första fallet av delta påvisades i Sverige i april under vecka 14. Trenden med en ökande andel deltafall har pågått under en tid, men det är först under de senaste veckorna som den fått omfattande spridning i merparten av landets regioner. Det totala antalet deltafall, 1.836, som nu redovisas har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten till och med den 8 juli.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0