Demokraterna inleder riksrätt mot Trump

Publicerad 24 september 2019 kl 22.15

Utrikes. Det blir ett så kallat impeachment-förfarande mot USA:s president Donald Trump, bekräftar Demokraternas gruppledare i representanthuset Nancy Pelosi ikväll svensk tid.

Gilla artikeln på Facebook

Demokraterna anklagar Trump för att ha utövat påtryckningar på Ukrainas regering i syfte att få dem att återuppta förundersökningen mot topp­demokraten Joe Bidens son, en guldgosse som tillsattes som chef över ett ukrainskt energibolag i samband med den USA-stödda statskuppen där. Men det är inte tillsättningen av Bidens son som utreds för korruption, utan Trump. Joe Biden väntas nämligen utmana Trump i nästa amerikanska presidentval.

Washington Post och andra medier rapporterade på måndagen att Trump hade bett sin stabschef Mick Mulvaney att innehålla en utbetalning av hundratals miljoner dollar i militärt stöd till Ukraina, bara en vecka innan Trump hade ett samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Samtalet gjordes aldrig offentligt och det tidsmässiga sammanträffandet ledde till spekulationer om att Trump försökt tvinga Ukraina att utreda Biden.

Trump har bekräftat att han nämnde Joe Bidens son i samtalet och att han stoppade utbetalningen till Ukraina. Han förnekar dock att det rör sig om korruption. Utbetalningen ska istället ha stoppats för att andra länder inte bidragit tillräckligt mycket.

Att få bort Trump från presidentposten med hjälp av riksrätt blir dock svårt. Republikanerna kontrollerar fortfarande senaten, som måste godkänna ett impeachment-förfarande om Trump ska avsättas från presidentposten.


Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Utrikes

Snus kan klassas som knark i Ryssland

Moskvapolisen kräver narkotikaklassning.. Förslaget: Minst sex års fängelse för försäljning.0 

Joe Biden kallade 84-årig väljare för "fetto"

Lättkränkt presidentkandidat ilsknade till.. "Låt oss göra armhävningar ihop, låt oss springa, låt oss göra vad du vill, låt oss ta ett IQ-test."0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0