Bensinupproret

Demonstrationer mot bensinpriset: "Sveriges klimatutsläpp är som en fis i rymden"

Publicerad 18 maj 2019 kl 17.23

Inrikes. Hundratals svenskar demonstrerade på olika platser i landet under lördagen mot det höga bensinpriset. Det gick dock betydligt lugnare till än i Frankrike, även om en del i de svenska demonstationerna också bar gula västar.

Gilla artikeln på Facebook

Under lördagen samlades Bensinupproret 2.0 på flera platser i landet för att demonstrera mot de höga drivmedelspriserna.

Gruppen har närmare 600.000 medlemmar på Facebook, men så många gick inte ut på gatorna.

I Barkarby utanför Stockholm befann sig ett hundratal personer. Några hade gula västar på sig, men det var betydligt fredligare än de våldsamma demonstrationerna i Frankrike, som också handlar om höga bensinpriser.

Demonstranterna ska bland annat ha kört runt i Vällingbyrondellen med ett tjugotal bilar och därmed blockerat den, enligt Samhällsnytt.

I TV4 Nyheternas inslag börjar nästan reportern argumentera med en av företrädarna och undrar om det "inte är bra att vi har höga bensinpriser om vi nu ska ställa om och bli mer klimatsmarta". Reportern menar också att man kan bygga ut kollektivtrafiken.

– Vi betalar redan mycket skatt på lönerna, vi betalar alltså dubbla skatter. Det får räcka nån gång, svarar dock Therése Bergström, samordnare för demonstrationen i Barkarby, till TV4 och påpekar att man inte kommer ge sig förrän bensinskatten sänks.

Ekot, som bland annat rapporterade från den lokala demonstrationen i Sundsvall, där ett 50-tal personer dök upp, undrar också om det verkligen finns några alternativ till att ha höga bensinpriser.

– Alternativen är naturligtvis att göra någonting åt klimatet där det gör mest nytta. Det vill säga inte i Sverige för det Sverige bidrar med till klimatutsläppen det är som en fis i rymden, svarar demonstranten Niklas Lexén i Sveriges Radio.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Nära 10.000 har anmält vaccinpasset

JO:s system kraschade av anstormningen.. "Brukar få in 10.000 per år och nu har det kommit in 9.000 på två veckor."0 

Längre preskriptionstid för allvarliga brott

"Brott ska inte ska förbli ostraffade.". Fängelse­straff som inte avtjänats ska heller aldrig preskriberas, enligt förslag.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0