Bensinupproret

Demonstrationer mot bensinpriset: "Sveriges klimatutsläpp är som en fis i rymden"

Publicerad 18 maj 2019 kl 17.23

Inrikes. Hundratals svenskar demonstrerade på olika platser i landet under lördagen mot det höga bensinpriset. Det gick dock betydligt lugnare till än i Frankrike, även om en del i de svenska demonstationerna också bar gula västar.

Gilla artikeln på Facebook

Under lördagen samlades Bensinupproret 2.0 på flera platser i landet för att demonstrera mot de höga drivmedelspriserna.

Gruppen har närmare 600.000 medlemmar på Facebook, men så många gick inte ut på gatorna.

I Barkarby utanför Stockholm befann sig ett hundratal personer. Några hade gula västar på sig, men det var betydligt fredligare än de våldsamma demonstrationerna i Frankrike, som också handlar om höga bensinpriser.

Demonstranterna ska bland annat ha kört runt i Vällingbyrondellen med ett tjugotal bilar och därmed blockerat den, enligt Samhällsnytt.

I TV4 Nyheternas inslag börjar nästan reportern argumentera med en av företrädarna och undrar om det "inte är bra att vi har höga bensinpriser om vi nu ska ställa om och bli mer klimatsmarta". Reportern menar också att man kan bygga ut kollektivtrafiken.

– Vi betalar redan mycket skatt på lönerna, vi betalar alltså dubbla skatter. Det får räcka nån gång, svarar dock Therése Bergström, samordnare för demonstrationen i Barkarby, till TV4 och påpekar att man inte kommer ge sig förrän bensinskatten sänks.

Ekot, som bland annat rapporterade från den lokala demonstrationen i Sundsvall, där ett 50-tal personer dök upp, undrar också om det verkligen finns några alternativ till att ha höga bensinpriser.

– Alternativen är naturligtvis att göra någonting åt klimatet där det gör mest nytta. Det vill säga inte i Sverige för det Sverige bidrar med till klimatutsläppen det är som en fis i rymden, svarar demonstranten Niklas Lexén i Sveriges Radio.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fem nya coronafall i Sverige

Folkhälsomyndigheten bekräftar. En smittad i Tyskland, en i Iran och en i Italien – de andra har smittats i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0