EXTRE(M) SVANS: Robert Aschberg satte Fredrik Reinfeldts kulturminister Cecilia Stegö-Chilò (M) i Expos styrelse 2010. Samtidigt satt han själv i styrelsen för Piscatus tillsammans med den flerfaldigt dömde vänsterextremisten Martin Fredriksson från AFA.

Det är M:s kompisar som är problemet

Publicerad 8 april 2021 kl 06.02

Ledare. SD måste bryta med alternativmedia för att få ingå i ett borgerligt regeringsunderlag, kräver M-märkta SvD:s ledarsida baserat på uppgifter i vänsterextrema Expo. Men ett rimligare krav är att Moderaterna tvingas bryta med Expo för att få ingå i en SD-stödd regering, skriver Magnus Stenlund.

Gilla artikeln på Facebook

Swebbtv är en "brobyggare mellan SD och betydligt radikalare rörelser", hävdar SvD i en ledare med den förnumstiga rubriken "Med SD i båten behövs klara regler mot barlast".

Ballasten är alltså alternativmedia.

Inte med ett ord problematiserar SvD sin egen källa för slutsatsen: Expo. En organisation med täta band till både Moderaterna och till våldsbejakande politisk extremism.

År 2010 rekryterade Expo-bossen Robert Aschberg Fredrik Reinfeldts gamla kulturminister Cecilia Stegö-Chilò till Expos styrelse. Samtidigt rekryterade han Researchgruppens kriminelle frontman Martin Fredriksson till styrelsen för det Expo-närstående bolaget Piscatus som även Aschberg själv satt i styrelsen för.

Då hade Fredriksson nyligen dömts för det senaste av en lång rad vänsterextrema brott. Tidigare hade han avtjänat en villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst för att ha misshandlat en man så illa att han fick sys med sex stygn och drabbades av svårigheter med att gapa och tugga.

"Nassen var kaxig och nassen fick stryk", sammanfattade en obekymrad Aschberg den saken i en gemensam föreläsning med Expo och AFA på Göteborgs universitet 2013.

Som Fria Tider visat i en större granskning samma år var detta dock inte en speciellt utförlig redogörelse för den digra brottslighet som Martin Fredriksson redan då hade gjort sig skyldig till.

Det är mot den bakgrunden ironiskt att Svenska Dagbladet använder Expo för att påstå att Swebbtv skulle vara en "brobyggare mellan SD och betydligt radikalare rörelser".

Expo – födkrok och plantskola för våldsvänstern – har däremot alltid varit en brobyggare. Främst till personer med rödgrön bakgrund, som Mona Sahlin (S), men ett och annat högeralibi som m-märkta Cecilia Stegö-Chilò och Olof Lavesson har man också kostat på sig att försörja genom åren.

Vad är det då för scoop som Expo har gjort, som gör att SvD inte kan låta bli att citera tidningen?

Jo, i Expo tillskrivs en frilansare, mot sitt nekande, en anonym bloggares åsikter. Dessa åsikter tillskrivs sedan, av SvD, all alternativmedia. SvD går alltså ett steg längre och spöar Expo i deras egen paradgren guilt by association.

Undertecknad råkar personligen känna den förtalade journalisten. Det är en intelligent ung man som förnekat det som skrivits om honom, vilket därmed ingen borde ha anledning att bry sig om. Lika lite som SvD skulle ha brytt sig ifall Fria Tider rapporterat att en DN-journalist agerat anonym vänsterextremist på nätet. Den diskretionen hade inte ens krävt ett förnekande.

Expo är fortfarande extremvänster. Man samverkar t.ex. med Aktuellt Fokus, där Tobias Hübinette fortfarande skriver och med Allt åt Alla, en organisation som har blivit listad som ”våldsbejakande extremister” av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Bilan Osman, en av Expos journalister, som är ute i skolorna och ’föreläser om rasism’, är själv uttalad rasist: ”För varje dag som går pallar jag inte med vita människor. [...] Varför har jag börjat känna ett förakt för vitheten? […] frågar hon sig nyligen på Twitter.

Samtidigt skriver Bilan Osman alltså krönikor i SvD.

Det finns M-märkta opinionsbildare med en nykter syn på Expo. En av dem är Rebecca Weidmo Uvell, som i en granskning 2017 visade att Expos "kommersiella" del består av kurser (läs: politisk indoktrinering), betalade av facket, S-styrda kommuner och statlig eller halvstatlig verksamhet, såsom Kulturrådet och Postkodlotteriet.

För naiva borgerliga politiker är Expo bara "lite skönt progressiva" – och kanske ett sätt att lyfta lättförtjänta pengar, låta sig mutas. Men partier som vill regera med SD-stöd bör se till att deras företrädare håller fingrarna borta från just denna klibbiga syltburk.

Annars kommer det fortsätta som idag, när Expo är borgerlighetens och den etablerade liberalismens egen lilla brobyggare till den gatstenskastande extremvänstern. En "ballast" som obevekligen lutar hela skutan så mycket åt vänster att alla förtöjningar åt andra hållet måste överges.

Om Moderaterna vägrar kapa banden med Expo måste det få konsekvenser. För ska det vara någon mening med Jimmie Åkessons nolltolerans mot politisk extremism så måste partiet klargöra att regeringsbildning med SD-stöd och gullande med vänsterextremism inte går att förena.

MAGNUS STENLUND

Magnus Stenlund är författare och ekonom. Han har ett förflutet inom banksektorn och har bland annat varit globalt ansvarig för analys av fastighetskreditgivningen på en svensk storbank. Han bidrar regelbundet med ekonomiska och politiska analyser i SwebbTV och Fria Tider.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.