Diabetiker hårt drabbade av covid-19

Publicerad 8 april 2020 kl 17.31

Hälsa. Sannolikheten för att en genomsnittlig diabetiker behöver intensivvårdas för covid-19 är sex gånger större än för en person utan diabetes. Samtidigt tycks andelen med högt blodtryck som vårdas för covid-19 bara vara något större än andelen bland befolkningen som helhet som har högt blodtryck. Ändå räknas personer med högt blodtryck som en riskgrupp när det handlar om covid-19.

Gilla artikeln på Facebook

Uppgifter från Svenska Intensivvårdsregistret, i detta fall från klockan 12:52 på onsdagen, anger att 25,8 procent av de totalt 840 vårdtillfällen inom intensivvården av covid-19-patienter som initierats i Sverige har handlat om vård av diabetiker.

Samtidigt rapporterar Nationella Diabetesregistret att 451.000 personer i Sverige lever med diabetes. Räknar man med att det bor 10,3 miljoner människor i Sverige så innebär det att omkring 4,38 procent av befolkningen i Sverige har diabetes.

Eftersom 25,8 procent av vårdtillfällena inom intensivvården har handlat om diabetiker så innebär det att diabetiker är överrepresenterade 5,89 gånger bland coronasjuka i intensivvården. En genomsnittlig diabetiker löper i dagsläget alltså 5,89 gånger större risk att behöva intensivvårdas för covid-19 än personer som inte har diabetes.

Det är oklart om vissa diabetiker löper större risk än andra, men om vissa grupper av diabetiker, exempelvis personer med välbehandlad diabetes, inte har en speciellt förhöjd risk så innebär det samtidigt att människor som har större besvär av sin diabetes har betydligt mer än sex gånger ökad risk att behöva intensivvård för covid-19.

Petra på Diabetesförbundet skriver i ett mejl till Fria Tider:

"Intensivvårdsregistret visar ju som du säger att 25% av de som är inlagda har diabetes, dock inte vilken typ. Inte heller om personer med diabetes faktiskt också har andra komplikationer, vilket är troligt eftersom 75% av IVA-patienterna har minst en komplikation. Det vi inte heller vet är hur många av de som dör av Covid19 har diabetes, eftersom en stor andel av de som dör inte ens når IVA. Så vi har inga svar, tyvärr, vi önskar att vi hade det. Vi har ändå försökt att bena ut det vi vet, baserat på myndigheternas information och hoppas att det ska vara överskådligt.

Samtidigt är det något oklart i vilken mån personer med högt blodtryck ska betraktas som en riskgrupp. Svenska Intensivvårdsregistret uppger att 36,3 procent av de vårdtillfällen angående covid-19 som inletts inom intensivvården handlar om personer som har högt blodtryck.

Hjärt-Lungfonden skriver på sin sida att nästan 50 procent av befolkningen mellan 65 och 85 år har högt blodtryck. Vårdguiden 1177 menar på att ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige, 33 procent, lider av högt blodtryck. Att 36,3 procent av de som intensivvårdas för covid 19 har högt blodtryck ter sig då inte som en anmärkningsvärd överrepresentation.

Svenska Intensivvårdsregistret skriver så här i ett mejl om hur det avgörs huruvida en person som vårdas för covid-19 har högt blodtryck eller inte:

"Om hypertoni föreligger vid inskrivning till IVA. Bedöms av registrerande IVA-avdelningen."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Hälsa

Skolungdomar äter onyttigare hemma

Studier från Livsmedelsverket.. "Oroande eftersom ungas matvanor har så stor betydelse för deras framtida hälsa."0 

Varannan coronasjuk som vårdas i respirator dör

Nya brittiska rapporten.. I åldersgruppen över 70 år dör två av tre.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus