Den 1 juli sköts det afrikanska lejonet Cecil ihjäl av en nöjesjägare som identifierats som tandläkaren Walter J Palmer från Minnesota i USA. Händelsen fick stor uppmärksamhet – inte minst eftersom Cecil var ett "känt" lejon som bodde i en populär nationalpark och som studerades och följdes via GPS av ett forskarlag vid Oxford University.
I onsdags rapporterade BBC att Palmer hade betalat 50.000 dollar för att få "förmånen" att döda ett lejon med pil och båge. Palmer lyckades dock inte skjuta ihjäl Cecil utan skadesköt bara lejonet, vilket gjorde att jägarna fick spåra Cecil i 40 timmars tid innan man kunde skjuta ihjäl honom.
Detaljerna kring hur Cecil sköts till döds för nöjes skull av en tandläkare från Minnesota har upprört många världen över, och nu slår forskarna återigen larm om att lejonet som art är hotad.
1980 beräknar man att det fanns omkring 75.000 afrikanska lejon, idag har det antalet sjunkit drastiskt till någonstans mellan 20.000 och 32.000, skriver AP.
– Vi borde vara oroliga, säger Hans Bauer som är en av lejonforskarna vid Oxford University, stationerad i Etiopien.
– Siffrorna är tydliga, de minskar dramatiskt i antal.
Bauer säger dock att även om det förekommer tjuvskytte och att människor dödar lejon på grund av att de ger sig på tamboskap, så är inte det stora hotet att människor dödar lejonen. Istället är det att lejonens habitat ständigt krymper som gör det allt svårare för arten att överleva.
Framförallt är det sedan början av 1990-talet som antalet lejon minskat kraftigt, mellan 1993 och 2004 minskade antalet lejon i Östafrika med 59 procent och i Västafrika med hela 66 procent.
Lejon är "på randen till utrotning, de är förtvivlat sällsynta", konstaterar den kände bevarandebiologen Stuart Pimm.
– Anledningen till att Cecil blev ikonisk var för att han bodde i en nationalpark, han levde i skydd, förklarar han.
Därefter säger Pimm att om man inte ens lyckas skydda de lejon som bor i nationalparker så "bådar det inte gott" för andra lejon.