DN-skribent till Ivar Arpi: "Din vidriga jävla rasist, hur vågar du?"

Publicerad 1 september 2019 kl 21.41

Media. Ivar Arpis förslag om att införa ett återvandringsmål väcker ont blod bland hans journalistkollegor inom Bonniersfären.
"Din vidriga jävla rasist, hur vågar du?" skriver exempelvis Kristina Lindquist, kulturskribent på Dagens Nyheter i ett svar till Arpi på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan föreslog Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, att Sverige borde "sätta ett mål för årlig återvandring".

"Egentligen handlar det inte bara om Syrien, utan mer generellt. Varför återvänder inte fler till sina hemländer i större utsträckning? Vore inte det naturligt att asyl sågs som något tillfälligt, snarare än permanent? När det blivit lugnare, åker man tillbaka. Som grundregel", skrev Arpi på Twitter och fortsatte:

"I stället för ett volymmål för fortsatt årlig invandring, borde kanske Sverige sätta ett mål för årlig återvandring."

På söndagen publicerade SvD en ledarartikel på samma tema skriven av Ivar Arpi.

Att en skribent på en etablerad svensk tidning föreslår att invandrare från tredje världen ska åka hem igen hör inte till vanligheterna. Och reaktionerna har varit hätska.

En kvinna med ett finsklingande namn svarade Ivar Arpi på Twitter genom att skriva "Vi åker. Inte." På det svarade Arpi: "Flygskam?"

"Din vidriga jävla rasist, hur vågar du?" skriver Kristina Lindquist, kulturskribent på Dagens Nyheter, i en kommentar till Arpis svar.

Flera andra profiler som är anställda på Bonniertidningar har reagerat kraftig på förslaget om ett återvandringsmål.

"Det här är antagligen det mest gränslösa svar jag har sett av en etablerad skribent", twittrar Johan Hilton, "idé- & kritikredaktör" på DN Kultur.

Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, skriver:

"Min mamma är inflyttad i Sverige sen drygt 45 år, är det alltså numera @SvDledare linje att hon ska tvingas 'återvandra' eller räcker det med svensktest? Vore bra att veta innan jag förnyar min prenumeration."

Ivar Arpi ber i efterhand om ursäkt för kommentaren om flygskam.

"Skrev ett skämt, som var riktat till vad jag uppfattade var en inrikesfödd kvinna. Skämtet riktade sig inte till flyktingar. Men det var ett dumt skämt, så har raderat det nu", twittrar han.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.