Karin Lilja (t.v.).

Domaren Karin Lilja döms för anstiftan till mord på advokat

Publicerad 18 januari 2021 kl 13.58

Inrikes. Toppjuristen Karin Lilja, 52, före detta domare i Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt, döms till 14 års fängelse för anstiftan till mord på sin exmake advokaten Henrik Olsson Lilja.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Karin Lilja.

Den 6 september 2019 larmades polisen till en adress på Kungsholmen i Stockholm. På platsen anträffades en skottskadad man, som visade sig vara den kände advokaten Henrik Olsson Lilja.

Idag dömdes exfrun Karin Lilja till 14 års fängelse för anstiftan till mordförsöket. En man döms till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Tidigare har en annan man, skytten, dömts till 14 års fängelse för mordförsöket.

Tre personer döms även till skyddstillsyn för förberedelse till mord på samma advokat 2018. I den åtalspunkten anser tingsrätten att Karin Lilja är skyldig till förberedelserna.

Karin Lilja har bland arbetat som hovrättsassessor och har suttit som adjungerad ledamot i Svea hovrätt. Hon har även varit tillförordnad domare i förvaltningsrätten.

Tingsrätten anser att det är klarlagt att Karin Lilja under cirka ett års tid uppdragit åt flera personer att döda exmaken Henrik Olsson Lilja. De första uppdragen lämnades under hösten 2018 till två 17-åriga pojkar. I den delen lämnade hon uppdragen tillsammans och i samförstånd med en kvinna som hon nyligen hade lärt känna. De andra uppdragen lämnades under våren och sommaren 2019 till två män med kriminell bakgrund. De uppdragen ledde till att hennes före detta man den 6 september 2019 blev skjuten i buken med livshotande skador som följd.

Bevisningen avseende händelserna under hösten 2018 bestod huvudsakligen av den medåtalade kvinnans frivilliga berättelse som fick tydligt stöd av både muntlig och skriftlig bevisning. Den tillkommande bevisningen avseende händelserna under 2019 bestod av en mängd så kallad indiciebevisning, som vid en sammanvägd bedömning ansågs vara tillräckligt stark för en fällande dom.

– Det är ett ovanligt fall med mängder av säregna omständigheter, men tingsrättens uppgift har varit sig lik. Tingsrätten har noggrant värderat den bevisning som åklagaren lagt fram och kommit fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan gjort sig skyldig till förberedelse till mord och anstiftan av försök till mord säger chefsrådmannen Måns Wigén i en kommentar.

Tingsrätten bedömer kvinnans handlande som en sammanhållen gärning som syftade till att ta livet av advokaten. Hon döms därför för anstiftan av försök till mord (och inte för förberedelsegärningen). Om det inte vore för hennes vilja att döda sin före detta man och de uppdrag som hon lämnat hade mordförsöket aldrig ägt rum, enligt domstolen. Hon ska därför dömas till fängelse 14 år i likhet med den man som tidigare dömts för att ha avlossat det livshotande skottet.

Den rättspsykiatriska utredningen visar att Karin Lilja inte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

– Kvinnans brott har ett mycket högt straffvärde. Som anstiftare bedöms hon ha haft lika stor del i det livshotande våldet som den man som höll i vapnet. Den rättspsykiatriska utredningen visar att det inte finns skäl att särbehandla kvinnan i fråga om påföljd. Kvinnan döms därför till 14 års fängelse säger chefsrådmannen Måns Wigén.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Demonstration mot vaccin och coronaåtgärder i Stockholm

Ca 400 personer på plats. Polisen planerar att upplösa demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm 0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.