Pavlos Cavelier Bizas (S) vill stoppa bidragen till svarta kontrakt.

Domstol beviljar bidrag för svartkontrakt – nu vill s-politiker ändra lagen

Publicerad 13 maj 2020 kl 14.59

Politik. Förvaltningsrätten i Uppsala har i en färsk dom gett en bidragstagare rätt till socialbidrag för att betala hyran för en bostad som han hyr illegalt. Nu vill den socialdemokratiske lokalpolitikern Pavlos Cavelier Bizas ändra lagen för att stoppa dylika bidragsutbetalningar.
– Vi vill motverka den svarta bostadsmarknaden, säger han till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Fallet gäller en 67-årig man som kom till Sverige som flykting från Sarajevo under Bosnienkriget i början av 1990-talet. Mannen utvandrade 2015, men återvände tre år senare och fick då tag i en lägenhet i andra hand i en av Rikshems lägenheter i Uppsala. Eftersom kontraktet inte är godkänt av hyresvärden, så räknas det som olovlig uhyrning. Att olovligen hyra ut en bostad är ett brott med fängelse i straffskalan.

Mannen vände sig till socialtjänsten för att få socialbidrag till att betala hyran. Till en början beviljades han bidrag, men efter ingripande från politikerna i arbetsmarknadsnämnden stoppades utbetalningarna i februari i år. Pavlos Cavelier Bizas är socialdemokratisk politiker i Uppsala och sitter i den aktuella nämnden.

– Vi har inlett ett arbete i arbetsmarknadsnämnden, där jag sitter, med att motverka den svarta bostadsmarknaden och att man säljer hyreskontrakt, berättar han för Fria Tider och fortsätter:

– Vi vill inte medverka till att främja det genom att bevilja försörjningsstöd för sådana hyror. Därför har förvaltningen börjat avslå sådana ansökningar, om man inte kan uppvisa ett giltigt kontrakt.

Den 67-årige bosniern överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Uppsala – och fick rätt. Domstolen menar att det inte finns något krav i Socialtjänstlagen på att ett hyresavtal måste vara lagligt för att bidrag ska beviljas.

Kommunen överklagar

Uppsala kommun kommer nu överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten.

– Men vi måste följa lagen, så vi kommer behöva betala om domen står sig, konstaterar Pavlos Cavelier Bizas.

Om den 67-årige mannen får rätt även i kammarrätten, och Uppsala kommun tvingas betala ut socialbidrag till boende med svarta kontrakt, kommer Uppsalapolitikern ta upp frågan nationellt och kräva att lagen ändras.

– Jag kommer försöka driva det nationellt, att man ändrar Socialtjänstlagen så man har rätt att neka det, säger Cavelier Bizas.

– Riksdagen har tidigare infört lagstiftning som ger hårdare straff för att man säljer svarta hyreskontrakt, så det vore logiskt om man även kan neka försörjningsstöd om man gör det.

Pavlos Cavelier Bizas menar också att det finns en risk att fler kommer försöka få bidrag för svarta kontrakt, om lagen inte ändras.

– Den risken kan finnas, säger han, men tillägger:

– Samtidigt finns en ny lag, så om man har ett svart hyreskontrakt så är det olagligt och man kan bli straffad för det. Så det kanske avskräcker också, vilket gör att det kanske inte kommer öka så mycket.


Hade hunnit flå och stycka djuret när polisen ingrep. Försvaret: "Det är normalt där vi kommer ifrån."0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringsrapport kräver åtgärder mot alternativa medier

Vill tysta kritiska medier. Tar stöd från Expo, #jagärhär och Näthatsgranskaren.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.