DOS-attack som sänkte Valmyndighetens sajt på valkvällen

Publicerad 23 februari 2019 kl 18.14

Inrikes. Det var en överbelastningsattack som sänkte Valmyndighetens hemsida under rösträkningen på valkvällen i september. Det visar en ny rapport som myndigheten släppt.

Gilla artikeln på Facebook

Valmyndigheten har tidigare förnekat att det var en avsiktlig överbelastningsattack som låg bakom att val.se var mycket svår eller omöjlig att nå under valkvällen.

Detta skapade en storm av kritik och även teorier om valfusk, eftersom sidan låg nere under själv rösträkningen.

En förklaring som gavs var att hemsidan gick ner på grund av för många besökare.

Men i en ny rapport, som TT och SvD tidigare rapporterat om idag, har myndigheten dock kommit från till en annan slutsats.

Där slår myndigheten fast att "vår webbplats var svår att nå under valnatten på grund av att den utsattes för en överbelastningsattack (Denial of Service, DoS)".

Valmyndigheten är dock ganska förtegen om händelsen, och vill inte säga om man lyckats spåra förövarna bakom attacken. Dock konstaterar man att förtroendet för myndigheten troligen skadats.

"Händelsen resulterade i negativa skriverier om Valmyndigheten och har sannolikt påverkat förtroendet för myndigheten negativt. Valmyndigheten har analyserat händelsen och vidtagit de åtgärder som behövs... Eftersom webbplatsen enbart är ett tekniskt hjälpmedel för att visa upp rösträkningen och resultatet så påverkades inte genomförandet av valet. Av säkerhetsskäl kommunicerar Valmyndigheten inte innehållet i analysen närmare än så", skriver man också i rapporten, som finns publicerad på myndighetens hemsida.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0