DOS-attack som sänkte Valmyndighetens sajt på valkvällen

Publicerad 23 februari 2019 kl 18.14

Inrikes. Det var en överbelastningsattack som sänkte Valmyndighetens hemsida under rösträkningen på valkvällen i september. Det visar en ny rapport som myndigheten släppt.

Gilla artikeln på Facebook

Valmyndigheten har tidigare förnekat att det var en avsiktlig överbelastningsattack som låg bakom att val.se var mycket svår eller omöjlig att nå under valkvällen.

Detta skapade en storm av kritik och även teorier om valfusk, eftersom sidan låg nere under själv rösträkningen.

En förklaring som gavs var att hemsidan gick ner på grund av för många besökare.

Men i en ny rapport, som TT och SvD tidigare rapporterat om idag, har myndigheten dock kommit från till en annan slutsats.

Där slår myndigheten fast att "vår webbplats var svår att nå under valnatten på grund av att den utsattes för en överbelastningsattack (Denial of Service, DoS)".

Valmyndigheten är dock ganska förtegen om händelsen, och vill inte säga om man lyckats spåra förövarna bakom attacken. Dock konstaterar man att förtroendet för myndigheten troligen skadats.

"Händelsen resulterade i negativa skriverier om Valmyndigheten och har sannolikt påverkat förtroendet för myndigheten negativt. Valmyndigheten har analyserat händelsen och vidtagit de åtgärder som behövs... Eftersom webbplatsen enbart är ett tekniskt hjälpmedel för att visa upp rösträkningen och resultatet så påverkades inte genomförandet av valet. Av säkerhetsskäl kommunicerar Valmyndigheten inte innehållet i analysen närmare än så", skriver man också i rapporten, som finns publicerad på myndighetens hemsida.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Medias mörkläggning och censur tros ha gett Biden segern

Ny mätning visar. Allmän kännedom om skandalen skulle ha gett Biden 10 procent färre röster.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Löfven i kampanjfilm för globalisternas nya kodord

"Great Reset", "Build Back Better".... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur