Indexet väger brott för hur grova de är, enligt Tino Sanandaji. Detta avslöjar en dramatiskt förvärrad samhällsutveckling i Sverige.

Dramatisk ökning av grova brott under 2000-talet

Publicerad 18 augusti 2020 kl 15.12

Inrikes. Nationalekonomen Tino Sanandaji kritiserar påståenden om att kriminaliteten i Sverige inte blivit värre. Detta genom ett index som viktar olika brott efter hur grova de är.

Gilla artikeln på Facebook

Det är på Facebook som Tino Sanandaji ifrågasätter påståenden om att brotten i Sverige inte blivit värre.

Enligt Sanandaji försöker svenska politiker övertyga svenskarna om att de bara inbillar sig en ökad otrygghet i landet, och att Sverige egentligen är tryggare än någonsin. "Ett budskap statsmedia trummade ut inför valet 2018", skriver han anklagande.

Kriminologer och journalister brukar ibland skylla brottsligheten på ökad anmälningsbenägenhet, eller lyfta fram en minskning av småbrott jämfört med grova brott.

"Så om Malmö får 10 färre fall av ficktjuvar men 9 fler fall av vittnesmord och spränga bostadshus twittrar Morgan Johansson stolt att Malmö blir tryggare", menar Sanandaji och påpekar att självrapporterade brott nu är på rekord.

Forskare på bland annat Cambridge har tagit fram ett index som i stället viktar brott efter hur grova de är, något som en studie sedan applicerat på svenska data. Det gör att exempelvis ett mord viktas tyngre än en ringa skadegörelse.

– Grafen visar utvecklingen sedan 1989, brottsligheten har ökat även i vanliga index, men ökningen är än tydligare när grövre brott får större vikt, förklarar nationalekonomen och fortsätter:

– Vi ska inte förväntar oss att värdegrundsflocken tar till till sig fakta, de får fortsätta insistera att Sverige hade ännu fler bombningar och gängmord på Per Albins tid och att alla som inte minns Sverige så tror på en idyll som aldrig existerat. För oss andra som tror på fakta över känslor är det värdefullt att ha dessa intressanta siffror.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.