Wagner på 500-lappen

Här sjunger Ernman kända Hitler-favoriten

Publicerad 24 januari 2015 kl 10.42

Musik. Sångerskan och vänsterdebattören Malena Ernman, 44, rasade under veckan mot den nya 500-lappen eftersom den skildrar en scen ur en av Richard Wagners operor – en tysk kompositör som Ernman anklagade för att vara "protonazist". Men nu visar ett klipp på Youtube hur den 44-åriga vänster­profilen själv sjunger en av "protonazistens" mest kända verk, som hyllades av Adolf Hitler.

Gilla artikeln på Facebook

Malena Ernman ville under veckan stoppa den nya 500-lappen eftersom den pryds av Birgit Nilsson – en känd svensk operasopran som bland annat sjöng den tyske 1800-talskompositören Richard Wagners operor. Inte minst upprördes Ernman över att en scen ur Wagners "Valkyrian" syns på 500-lappen.

"Wagner är en av världshistoriens mest inflytelserika antisemiter. Han har ofta kallats för protonazist och var en av nazitysklands stora förebilder; både han själv och hans musik blev en ideologisk ledstjärna för Hitler och nazismen", skrev hon om Wagner i ett Facebookinlägg.

Men Ernmans starka avsky mot Wagner och anklagelser om att han var en "protonazist" hindrade henne inte från att själv, för några år sedan, framföra ett av hans verk. I ett videoklipp som laddades upp på Youtube 2010 syns en utklädd Ernman äntra Kulturhuset i Stockholm sjungandes Wagners "Lohengrin".

Den sjungande vänsterdebattörens agerande har under veckan bland annat diskuterats på Flashback och en av dem som debatterar Ernmans utspel frågar sig om det inte i själva verket handlar om att Ernman är avundsjuk på en överlägsen operasopran.

"Kanske inte är politik. Bara lite sotis på en bättre artist?", kommenterar debattören.


Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.