Ebolautbrottet i Afrika
Liberianer på flygplatsen i Monrovia väntar på ett flyg till Europa. Liberia är ett av de länder som drabbats hårdast av det pågående ebolautbrottet.

Ebola kan börja spridas via luften

Publicerad 3 oktober 2014 kl 05.55

Biologi. Allt fler forskare varnar nu för att det fruktade ebolaviruset kan komma att börja smitta via luften och därmed bli mycket farligare än det redan är.

Gilla artikeln på Facebook

© University of Minnesota

Den svenskättade forskaren Michael Osterholm varnar för att ebola kan komma att börja smitta via luften.

FN-talesmannen Anthony Banbury tog igår bladet från munnen och talade ut om sina farhågor.

– Vi har aldrig sett något liknande. Under en karriär där jag arbetat med dessa typer av situationer, krig och naturkatastrofer, så har jag har aldrig sett något så allvarligt eller farligt eller något som utgör en så stor risk som det här. Jag har hört andra som säger det också, ledande personer som inte är alarmister. Bakom stängda dörrar säger de att de har aldrig sett något så illavarslande, sade han till Telegraph.

Banbury, som arbetat för FN sedan 1988, är generalsekreterare Ban Ki-moons särskilda representant i ebolafrågan och säger att det finns en överhängande risk för att ebolaviruset börjar smitta via luften.

– Ju längre det får flytta runt i mänskliga värdar i den virulenta smältdegel som Västafrika är, desto mer ökar risken att det kan mutera, förklarade han.

Varje gång ebolaviruset smittar en ny människa så innebär det att tusentals miljarder nya virus uppstår. Ebola är ökänt för "slarvig replicering", vilket innebär att viruset lätt muterar och ger upphov till nya varianter av viruset med annorlunda egenskaper. Detta var något som den svenskättade forskaren, Michael Osterholm, chef för centrumet för forskning om infektionssjukdomar på University of Minnesota, varnade för förra månaden.

"Om vissa mutationer inträffar, skulle det innebära att det skulle räcka med att andas för att riskera att smittas av ebola", skrev han i New York Times den 11 september i en artikel som drunknade i mediebruset kring årsdagen för terrorattackerna mot World Trade Center.

Artikeln inledde han med att krasst konstatera att ebola har samma potential att förändra historien som vilken annan pestsjukdom som helst. Han konstaterade även att mänskligheten är på "okända vatten" när det gäller ebola och att vi är helt i händerna på moder natur.

Hittills har över 7.200 människor smittats av ebolaviruset under den pågående epidemin varav 3.300 avlidit av ebolafeber.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.