Efter George Floyds död – nu avvecklar Minneapolis polisen

Publicerad 9 juni 2020 kl 12.14

Utrikes. Minneapolis i USA kommer avveckla sin polismyndighet. Det har stadens stadsfullmäktige beslutat, rapporterar CNN.

Dela artikeln

© Tony Webster

Lisa Bender.

Beslutet fattas efter påtryckningar från anarkistiska och vänsterextrema grupperingar, som Black lives matter-rörelsen, vilka kräver att polisen läggs ned. Detta efter att George Floyd, en tungt kriminellt belastad afroamerikan, avlidit i samband med ett polisingripande i just Minneapolis.

– Vi är fast beslutna att avveckla polisen i den form vi känner den idag och tillsammans med samhället skapa en ny trygghetsmodell som faktist gör vårt samhälle säkrare, kommentarer Minneapolis stadsfullmäktiges ordförande, demokraten Lisa Bender.

Beslutet fattades genom att nio av stadsfullmäktiges tretton ledamöter sade ja till förslaget. Det innebär att beslutet fattats med kvalificerad två tredjedelars majoritet och därför inte kan stoppas med ett veto från någon av de andra fyra ledamöterna.

– Idén att inte ha någon polismyndighet är verkligen inte kortsiktig, påpekar Bender.

Hur det är tänkt att Minneapolis i framtiden ska sköta trygghet och allmän säkerhet är däremot oklart. Lisa Bender talar i vaga termer om att pengarna ska satsas på olika samhällsgrundade strategier, att stadsfullmäktige kommer diskutera formen framöver och att man i synnerhet behöver lyssna på företrädare för stadens afroamerikanska invånare.

Minneapolis borgmästare Jacob Frey har tidigare blivit utbuad av Black lives matter-demonstranter för att han vägrat gå med på att lägga ned polisen.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Konstaterar att svenskarna "byts ut". "Vi genomgår ett experiment som aldrig gjorts tidigare i världshistorien."0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur