Knivmorden på Ikea
Asylboendet som de båda eritreanerna bor på.

Efter knivmorden: Nu ska polisen skydda asylboenden

Publicerad 11 augusti 2015 kl 13.57

Inrikes. Idag stod det klart att de personer som misstänks för gårdagens knivmord på Ikea i Västerås är illegalt invandrade asylsökare från Eritrea. Nu oroar sig polisen för att "mörka krafter" ska utnyttja händelserna – och stärker sitt skydd av asylboendena i Västmanland.

Gilla artikeln på Facebook

Polisens kommenderingschef Per Ågren sade vid presskonferensen att det är viktigt att polisen och samhället i övrigt "skapar trygghetsskapande åtgärder" med anledning av gärningsmännens etniska bakgrund.

– Det är många goda krafter som måste samverka, och givetvis är Ikea och Eriklunds köpcenter inblandade i det här arbetet, sade han.

När han efter presskonferensen pratade med tidningen Expressen varnade han för "mörka krafter":

– En sådan här händelse kan användas av mörka krafter i samhället.

Under polisens presskonferens vid tolvtiden idag framkom att båda de män som anhållits för gårdagens dubbelmord är invandrare från Eritrea som varit bosatta på ett asylboende i Arboga. Polisen har understrukit att man inte har kunnat hitta några politiska motiv till knivmorden.

SVT Nyheter Västmanland har besökt det asylboende i Arboga där den misstänkte 23-åringen bodde tillsammans med sin 35-årige misstänkte kumpan. Polisen ska bland annat ha sökt igenom flera rum i byggnaden och höga stängsel har ställts upp runt lokalen. Vittnen på plats säger till SVT att boendet tidigare drabbats av våldsamheter, som slagsmål i matsalen.


Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0