Knivmorden på Ikea
Asylboendet som de båda eritreanerna bor på.

Efter knivmorden: Nu ska polisen skydda asylboenden

Publicerad 11 augusti 2015 kl 13.57

Inrikes. Idag stod det klart att de personer som misstänks för gårdagens knivmord på Ikea i Västerås är illegalt invandrade asylsökare från Eritrea. Nu oroar sig polisen för att "mörka krafter" ska utnyttja händelserna – och stärker sitt skydd av asylboendena i Västmanland.

Gilla artikeln på Facebook

Polisens kommenderingschef Per Ågren sade vid presskonferensen att det är viktigt att polisen och samhället i övrigt "skapar trygghetsskapande åtgärder" med anledning av gärningsmännens etniska bakgrund.

– Det är många goda krafter som måste samverka, och givetvis är Ikea och Eriklunds köpcenter inblandade i det här arbetet, sade han.

När han efter presskonferensen pratade med tidningen Expressen varnade han för "mörka krafter":

– En sådan här händelse kan användas av mörka krafter i samhället.

Under polisens presskonferens vid tolvtiden idag framkom att båda de män som anhållits för gårdagens dubbelmord är invandrare från Eritrea som varit bosatta på ett asylboende i Arboga. Polisen har understrukit att man inte har kunnat hitta några politiska motiv till knivmorden.

SVT Nyheter Västmanland har besökt det asylboende i Arboga där den misstänkte 23-åringen bodde tillsammans med sin 35-årige misstänkte kumpan. Polisen ska bland annat ha sökt igenom flera rum i byggnaden och höga stängsel har ställts upp runt lokalen. Vittnen på plats säger till SVT att boendet tidigare drabbats av våldsamheter, som slagsmål i matsalen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0 

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0