En av Sveriges största antirasistiska profiler bakom "rasistisk" Youtubevideo

Publicerad 26 mars 2021 kl 14.21

Inrikes. Danny Lam, en av Sveriges mest välprofilerade antirasistiska profiler, ligger bakom en drygt tio år gammal Youtubevideo som av många beskrivs som "rasistisk".
– Den gör narr av araber men också muslimer, säger Danny Lam, som nu tar avstånd från videon, till Fria Tider

Gilla artikeln på Facebook

Danny Lam står bakom Instagramkontot TNKVRT med närmare 150.000 följare. Kontot beskrivs som ett av de största kontona för den antirasistiska miljön i Sverige.

Så sent som i onsdags intervjuades Danny Lam av Sveriges Radio. Bakgrunden var skapandet av hashtaggen #stopasianhate, som är tänkt att "stoppa rasism mot asiater".

– Det blir ett slags erkännande av att det existerar ett strukturellt problem som hela världen är ansvarigt för, säger Danny Lam i inslaget.

Danny Lam, som har vietnamesisk bakgrund, har vid ett flertal tillfällen senaste åren anlitats som en slags "expert" på rasism och intervjuats av flera etablerade medier i Sverige.

Spred "rasistisk" video anonymt
Förra månaden spreds uppgifter i sociala medier om att Danny Lam låg bakom en video som laddades upp till Youtube för mer än tio år sedan. Videon, "The Ahmed Song", hånar invandrare från Mellanöstern.

Videon var olistad, och kunde alltså inte hittas genom att söka på Youtube. Istället spreds den i slutna sällskap, av dem som hade tillgång till länken. Trots den begränsade spridningen hade den idag på eftermiddagen, när KDU-profilen Emil Mighaddam uppmärksammade den på Twitter, samlat ihop till närnare en halv miljon visningar.

"Personen som driver vänster-instagramkontot @tnkvrt har delat detta på sin youtubekanal, med bl.a n-ordet i texten. Dags att cancella sig själv, eller funkar det inte så?", skriver Moghaddam som kommentar.

Video: Titta på antirasistens rasistvideo här

"Jättegammalt Youtubeklipp"
När Fria Tider ringer upp Danny Lam säger han till en början att han inte vet vad det är för video vi pratar om, trots den stora spridningen.

– Vilken video? Kan du länka den? utbrister han.

Därefter medger han att det är han som laddat upp videon.

– Det här är ett jättegammalt Youtubeklipp, säger han.

– Just det här klippet var en re-post där jag hade lagt till en text, det är inte jag som har gjort låten.

"Jag har haft en problematisk uppväxt"
Danny Lam skyller videon på sin "problematiska uppväxt" och att han var en tonåring när klippet laddades upp. Han berättar att han nu tänker ta bort videon från Youtube.

– Jag står inte alls för det här nu. Jag har haft en problematisk uppväxt. Att jag hade sådana här åsikter, det var inte något jag tänkte så mycket på, säger han.

– Den spär på de här fördomarna och de här rasistiska skämten om dem det görs narr av, och då pratar jag om araber men också muslimer, säger Danny Lam.

Danny Lam har när denna artikel publiceras dolt videon så att inga utomstående kan komma åt den, men Fria Tider har sett till att våra Plus-kunder kan se den ändå:

Video: Titta på antirasistens rasistvideo här


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Tre skadade i "grovt våldsbrott"

Barn bland de skadade. Lycksele lasarett går upp i stabsläge efter händelsen.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.