Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, ska se till att den kraftigt ökande invandringen från Eritrea till Sverige blir ännu större. (Foto: Göran Billeson)

Eritreaner får flyktingstatus i Sverige

Publicerad 5 december 2013 kl 18.20

Inrikes.Trots att det inte råder någon väpnad konflikt i landet ska alla invandrare från Eritrea som anses ha skyddsskäl få automatisk flyktingstatus. Det har en byråkrat på Migrationsverket, rättschefen Fredrik Beijer, beslutat.

Gilla artikeln på Facebook

I september skrev Fria Tider om ett tidigare beslut på myndigheten, som innebär att alla eritreaner som lyckas ta sig illegalt till Sverige ska få stanna i landet.

Det har lett till att invandringen från det afrikanska landet exploderat, och eritreanerna förväntas redan i år bli den största invandrargruppen som kommer till Sverige vid sidan av syrierna.

Enligt Fredrik Beijers senaste rättsliga ställningstagande ska medborgare i Eritrea som tar sig till Sverige räknas som flyktingar istället för "alternativt skyddsbehövande". Det innebär flera fördelar för den sökande.

– Det blir lättare att få svenskt medborgarskap och resedokument kan lättare utfärdas, vilket ger större möjlighet att resa och att återförenas med sin familj, säger rättschefen i ett pressmeddelande.

Anledningen till beslutet är att Fredrik Beijer har kommit fram till att Eritrea är en "repressiv regim" samtidigt som det är svårt att få landinformation från Eritrea eftersom landet är slutet och få internationella organisationer är verksamma där.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0