Gäng försökte råna trafikskola – fick stryk av Bosse, 69

Publicerad 7 januari 2017 kl 12.56
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Ett invandrargäng dömdes under veckan för ett rånförsök förra året mot Trafikskolan i Norberg i Västmanland. Enligt domstolen avbröts rånet tack vare rådigt ingripande från 69-årige Bo Ander.
– Jag slog tillbaka, berättar han för Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Tre unga invandrare tränger klockan kvart i fem den 31 oktober förra året in på trafikskolan i Norberg. De är klädda i svart, maskerade och beväpnade med en kniv, en hammare och ett "pistol­liknande föremål". Utanför lokalen väntar deras kumpan i en flyktbil. Gärnings­männen är allihop i 18-årsåldern.

Men rånarna har inte räknat med Bo Ander, 69-åringen som blir hjälte denna dag. Han sitter tillsammans med två andra i trafikskolans allmänna utrymme och läser en tidning. När han ser rånarna storma in blir han "mycket arg", konstaterar domstolen.

– Man kan undra vad jag tänkte. Jag blev ju förbannad, berättar han för Fria Tider och skrattar åt sig själv.

– Jag går rakt på den där killen som står vid dörren, det var bara ett par meter. Jag kastar ut honom.

Gänget överrumplas av den 1,92 meter långa 69-åringens bryska motattack. En av kumpanerna försöker återta initiativet, men misslyckas.

– Sedan kommer det en kille till. Han slår mig och jag slår tillbaka och sedan går han ut. När den tredje killen ser att de andra försvinner så försvinner han också.

Tillsammans med ytterligare två inne från trafikskolan tar Bosse upp jakten på rånarna. Ute på gatan utspelar sig därefter några smått komiska scener där de tre rånarna skrikande flyr i panik och helt glömmer bort flyktbilen med sin kumpan i. Efter sig har de den arga 69-åringen.

– Jag tyckte det var så jävla dumt alltihopa, säger han.

Kumpanen lyckas köra efter sina kompisar och rädda dem med bilen. De flyr därefter tillsammans hem till en ung svensk kvinna i Norberg där de får byta om från rånarkläder. Enligt kvinnan är de "uppstressade" av det traumatiska mötet med den svenska pensionären.

Ett stort polispådrag inleds för att få tag på gärningsmännen. En knapp timme efter rånet är två av rånarna dumma nog att köra runt i Norberg i samma stulna bil som använts vid rånförsöket. Polisen får syn på bilen, tar upp jakten på den och efter en kortare biljakt hamnar flyktbilen i diket. Båda männen grips.

Med lite detektivarbete får polisen även fatt på de andra två förövarna samt en femte gärningsman som varit med och planerat rånet. Två av rånarna är eritreanska medborgare och alla fem har afrikansk invandrar­bakgrund.

I onsdags föll domen mot gänget. Domstolen konstaterar att det var tack vare Bosse som rånet avbröts.

"Det är också styrkt att rånet avbrutits enbart pga. tillfälliga omständigheter, nämligen pga. att Bo Ander vågade ge sig på [en av rånarna] och därigenom skapa en sådan rörig och osäker situation att alla tre gärningsmän skrämdes bort från trafikskolan", står det i domen.

Fyra av männen döms för rånförsök och den femte för medhjälp till rånförsök. Två av dem döms till skyddstillsyn medan de tre andra får villkorlig dom med samhällstjänst. Alla slipper fängelse och ingen av de båda eritreanska medborgarna utvisas från Sverige, trots att de är över 18 år.

– Jag var på rättegången i Västerås, det var rena parodin. Var och en av de fem hade försvars­advokat, de förnekade alltihop. Det var en ren parodi, säger Bo Ander och tillägger:

– Man får väl hoppas att de lär sig något av det här. I Norberg, de bor ju i Norberg? Hur kan man vara så jävla dum att man ger sig på ett ställe i Norberg där man själv bor?


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.