Eskilstunas ekonomi rasar med 169 miljoner – nu ska invandrare få lån i stället för bidrag

Publicerad 11 maj 2019 kl 19.08

Inrikes. Eskilstuna kommun redovisar nu 169 miljoner kronor under sitt budgetmålet, och som åtgärd kommer man börja ge etableringslån i stället för försörjningsstöd till nyanlända invandrare. Om pengarna kommer betalas tillbaka är dock mer osäkert, uppger Eskilstuna Kuriren.

Gilla artikeln på Facebook

Nu kommer nästa larmrapport från en svensk kommun. Eskilstunas resultat 2019 blir 169 miljoner kronor sämre än budget, enligt delårsrapporten från slutet av april.

Kommunen skulle egentligen gå 153 miljoner plus, men i stället blir det minus på 15,8 miljoner och därmed en avvikelse på 169 miljoner.

– De närmaste åren blir ekonomiskt tuffa och vi behöver kortsiktigt bromsa utgifterna för att få en ekonomi i balans, säger kommundirektör Tommy Malm till Eskilstuna Kuriren.

Framför allt är det socialnämndens ökade kostnader som sänker kommunen. Det handlar om 75 miljoner kronor. Kostnader för fler elever i skolan, fler som behöver vård och försörjningsstöd stiger. Man tvingas till en rad besparingar för att välfärden ska fortsätta fungera.

De styrande partierna, S, M och C, har lagt ett förslag om att nyanlända invandrare ska få "etableringslån" i stället för försörjningsstöd av kommunen. Bara detta ska spara flera miljoner varje år, räknar man med. När sedan etableringsersättningen från staten kommer, ska invandrarna betala tillbaka lånet. Men om pengarna verkligen kommer betalas tillbaka är kommunen mer osäker på. Det kan i varje fall ta lång tid, konstaterar man. Att tvinga tillbaka pengarna så att människorna hamnar under existensminimum, vill man inte göra.

– Men min bedömning är att socialen måste bli tuffare och prioritera de här frågorna mer så att vi får tillbaka pengarna, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) till ekuriren.se.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0