Kersti Kaljulaid och Kaja Kallas leder Estland.

Estland blir kvinnostyrt

Publicerad 27 januari 2021 kl 18.13

Utrikes. När Estlands nya premiärminister Kaja Kallas nu bildar en vänsterliberal regering står det klart att det baltiska landet får en kvinna både som statschef och regeringschef.

Gilla artikeln på Facebook

Estland har sedan 2016 en kvinnlig president, 51-åriga Kersti Kaljulaid. Men nu går alltså även posten som premiärminister – för första gången – till en kvinna: Kaja Kallas, 43.

Endast tre andra länder har idag en kvinna som både regeringschef och statschef: Nya Zeeland, Danmark och Barbados. Alla tre har dock en drottning, skriver Invest in Estonia.

Enligt den statliga sajten var smittspridningen under den första fasen av coronapandemin "lägre i kvinnostyrda länder".

Även Finland har, sedan drygt ett år tillbaka en vänsterkvinna som statsminister: Sanna Marin, 35. Finlands president, Sauli Niinistö, är dock en man.

I den förra estniska regeringskoalitionen som leddes av vänsterliberala Centerpartiet ingick bland annat det invandringspolitiska högerpartiet Ekre. Den sittande premiärministern och centerpartisten Jüri Ratas meddelade dock för ett par ett par veckor sedan att han och hela regeringen skulle avgå efter att han involverats i korruptionsskandaler.

Den nya regeringen består istället av Centerpartiet och Reformpartiet, som är ett annat liberalt parti.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Chefsåklagare: "Akut" risk att terrorister invandrar till Sverige – för att slippa straff

Vädjar om att de milda svenska terrorlagarna skärps. Riksdagen vill förbjuda deltagande i "rasistiska" organisationer – men inte i terrororganisationer som IS.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.