Europaparlamentet.

EU kräver totalt förbud mot "nyfascistiska" organisationer

Publicerad 25 oktober 2018 kl 22.35

Utrikes. Europaparlamentet röstade under torsdagen för ett förbud mot så kallade nyfascistiska och nynazistiska grupper i samtliga av EU:s medlemsländer. Parlamentet "kräver ett förbud", skriver man på sin egen hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Organisationer med vissa politiska åsikter ska nu förbjudas inom Europa. Det beslutade Europaparlamentet på torsdagen.

"Parlamentet oroas över den ökande normaliseringen av fascism, rasism och främlingsfientlighet och uppmanar EU-länderna att förbjuda nyfascistiska och nynazistiska grupper", skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Den aktuella resolutionen fick 355 röster för och emot 90, samt 39 nedlagda röster. I texten står det bland annat att "bristen på allvarliga åtgärder mot dessa grupper har möjliggjort den nuvarande främlingsfientliga svallvågen i Europa".

– Dessa organisationer är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle. Europas historia har visat oss vad dessa organisationer är kapabla till", säger den svenska ledamoten Soraya Post (Fi) enligt TT.

EU-parlamentarikerna hävdar bland annat att det idag råder en rättslig slapphet mot "högerextrema organisationer" i vissa medlemsstater och att detta är en av anledningarna till "ökningen av våldsamma handlingar, som påverkar samhället som helhet och inriktar sig på särskilda minoriteter som svarta européer/personer med afrikansk härkomst, judar, muslimer, romer, icke-EU-medborgare, LGBTI-personer och personer med funktionshinder".

Resolutionen, som är en icke-bindande "viljeyttring" från parlamentet, nämner Anders Behring Breiviks massmord i Norge 2011 som exempel på "främlingsfientlighet". Den hänvisar också till så kallade "fascistiska" händelser i länder som Polen, Grekland, Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Lettland och i andra nordiska stater.

Parlamentet begär nu att myndigheter i respektive medlemsland "effektivt förbjuder nyfascistiska och nynazistiska grupper och andra grupper som upphöjer och förhärligar nazism och fascism".

Europaparlamentet vill även se att medlemsstaterna inrättar speciella polisstyrkor för att bekämpa så kallade hatbrott.

Likaså vill få fram ännu fler åtgärder för att motverka spridning av "rasism, fascism och främlingsfientlighet" via internet, något som ska ske genom samarbeten med nätjättar och sociala medier-företag.

EU-länderna uppmanas också bekämpa "rasism" i samband med fotbollsmatcher samt skapa så kallade "exitprogram" för att hjälpa personer att lämna "våldsamma" högergrupper.

"Parlamentsledamöterna betonar vikten av utbildning, för att öka den historiska medvetenheten bland ungdomar och uppmanar till ett klart avståndstagande från tidigare fascistiska brott. De betonar att sanningen om förintelsen inte får trivialiseras", skriver man.

Europaparlamentets pressmeddelande nämner ingenting om kommunism eller vänsterextremism.

I Sverige har partier som Sverigedemokraterna kallats allt från fascistiska och främlingsfientliga till nazistiska.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0