Europaparlamentet.

EU kräver totalt förbud mot "nyfascistiska" organisationer

Publicerad 25 oktober 2018 kl 22.35

Utrikes. Europaparlamentet röstade under torsdagen för ett förbud mot så kallade nyfascistiska och nynazistiska grupper i samtliga av EU:s medlemsländer. Parlamentet "kräver ett förbud", skriver man på sin egen hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Organisationer med vissa politiska åsikter ska nu förbjudas inom Europa. Det beslutade Europaparlamentet på torsdagen.

"Parlamentet oroas över den ökande normaliseringen av fascism, rasism och främlingsfientlighet och uppmanar EU-länderna att förbjuda nyfascistiska och nynazistiska grupper", skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Den aktuella resolutionen fick 355 röster för och emot 90, samt 39 nedlagda röster. I texten står det bland annat att "bristen på allvarliga åtgärder mot dessa grupper har möjliggjort den nuvarande främlingsfientliga svallvågen i Europa".

– Dessa organisationer är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle. Europas historia har visat oss vad dessa organisationer är kapabla till", säger den svenska ledamoten Soraya Post (Fi) enligt TT.

EU-parlamentarikerna hävdar bland annat att det idag råder en rättslig slapphet mot "högerextrema organisationer" i vissa medlemsstater och att detta är en av anledningarna till "ökningen av våldsamma handlingar, som påverkar samhället som helhet och inriktar sig på särskilda minoriteter som svarta européer/personer med afrikansk härkomst, judar, muslimer, romer, icke-EU-medborgare, LGBTI-personer och personer med funktionshinder".

Resolutionen, som är en icke-bindande "viljeyttring" från parlamentet, nämner Anders Behring Breiviks massmord i Norge 2011 som exempel på "främlingsfientlighet". Den hänvisar också till så kallade "fascistiska" händelser i länder som Polen, Grekland, Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Lettland och i andra nordiska stater.

Parlamentet begär nu att myndigheter i respektive medlemsland "effektivt förbjuder nyfascistiska och nynazistiska grupper och andra grupper som upphöjer och förhärligar nazism och fascism".

Europaparlamentet vill även se att medlemsstaterna inrättar speciella polisstyrkor för att bekämpa så kallade hatbrott.

Likaså vill få fram ännu fler åtgärder för att motverka spridning av "rasism, fascism och främlingsfientlighet" via internet, något som ska ske genom samarbeten med nätjättar och sociala medier-företag.

EU-länderna uppmanas också bekämpa "rasism" i samband med fotbollsmatcher samt skapa så kallade "exitprogram" för att hjälpa personer att lämna "våldsamma" högergrupper.

"Parlamentsledamöterna betonar vikten av utbildning, för att öka den historiska medvetenheten bland ungdomar och uppmanar till ett klart avståndstagande från tidigare fascistiska brott. De betonar att sanningen om förintelsen inte får trivialiseras", skriver man.

Europaparlamentets pressmeddelande nämner ingenting om kommunism eller vänsterextremism.

I Sverige har partier som Sverigedemokraterna kallats allt från fascistiska och främlingsfientliga till nazistiska.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur