Europaparlamentet.

EU kräver totalt förbud mot "nyfascistiska" organisationer

Publicerad 25 oktober 2018 kl 22.35

Utrikes. Europaparlamentet röstade under torsdagen för ett förbud mot så kallade nyfascistiska och nynazistiska grupper i samtliga av EU:s medlemsländer. Parlamentet "kräver ett förbud", skriver man på sin egen hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Organisationer med vissa politiska åsikter ska nu förbjudas inom Europa. Det beslutade Europaparlamentet på torsdagen.

"Parlamentet oroas över den ökande normaliseringen av fascism, rasism och främlingsfientlighet och uppmanar EU-länderna att förbjuda nyfascistiska och nynazistiska grupper", skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Den aktuella resolutionen fick 355 röster för och emot 90, samt 39 nedlagda röster. I texten står det bland annat att "bristen på allvarliga åtgärder mot dessa grupper har möjliggjort den nuvarande främlingsfientliga svallvågen i Europa".

– Dessa organisationer är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle. Europas historia har visat oss vad dessa organisationer är kapabla till", säger den svenska ledamoten Soraya Post (Fi) enligt TT.

EU-parlamentarikerna hävdar bland annat att det idag råder en rättslig slapphet mot "högerextrema organisationer" i vissa medlemsstater och att detta är en av anledningarna till "ökningen av våldsamma handlingar, som påverkar samhället som helhet och inriktar sig på särskilda minoriteter som svarta européer/personer med afrikansk härkomst, judar, muslimer, romer, icke-EU-medborgare, LGBTI-personer och personer med funktionshinder".

Resolutionen, som är en icke-bindande "viljeyttring" från parlamentet, nämner Anders Behring Breiviks massmord i Norge 2011 som exempel på "främlingsfientlighet". Den hänvisar också till så kallade "fascistiska" händelser i länder som Polen, Grekland, Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Lettland och i andra nordiska stater.

Parlamentet begär nu att myndigheter i respektive medlemsland "effektivt förbjuder nyfascistiska och nynazistiska grupper och andra grupper som upphöjer och förhärligar nazism och fascism".

Europaparlamentet vill även se att medlemsstaterna inrättar speciella polisstyrkor för att bekämpa så kallade hatbrott.

Likaså vill få fram ännu fler åtgärder för att motverka spridning av "rasism, fascism och främlingsfientlighet" via internet, något som ska ske genom samarbeten med nätjättar och sociala medier-företag.

EU-länderna uppmanas också bekämpa "rasism" i samband med fotbollsmatcher samt skapa så kallade "exitprogram" för att hjälpa personer att lämna "våldsamma" högergrupper.

"Parlamentsledamöterna betonar vikten av utbildning, för att öka den historiska medvetenheten bland ungdomar och uppmanar till ett klart avståndstagande från tidigare fascistiska brott. De betonar att sanningen om förintelsen inte får trivialiseras", skriver man.

Europaparlamentets pressmeddelande nämner ingenting om kommunism eller vänsterextremism.

I Sverige har partier som Sverigedemokraterna kallats allt från fascistiska och främlingsfientliga till nazistiska.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Finsk asylaktivist halshuggen av arabisk pojkvän

Här kampanjar kvinnan mot "vita män" och "rasism".. Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

USA bekräftar: Vårt plan som kraschat

Störtade planet i Afghanistan tillhör Pentagon.. Men inget tyder enligt USA på att det skjutits ned, som tidigare påståtts.0 

Förslaget: Avla fram 100.000 mammutar för att rädda klimatet

"Det är lite science fiction.". Forskare vill genmanipulera fram utdöda släktet – som ska stoppa "global uppvärmning".0 

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Leninpriset till DN-veteranen Kajsa Ekis Ekman. Vänsterprofilen tar hem vänsterns stora kulturpris.0 

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0