Europaparlamentet.

EU kräver totalt förbud mot "nyfascistiska" organisationer

Publicerad 25 oktober 2018 kl 22.35

Utrikes. Europaparlamentet röstade under torsdagen för ett förbud mot så kallade nyfascistiska och nynazistiska grupper i samtliga av EU:s medlemsländer. Parlamentet "kräver ett förbud", skriver man på sin egen hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Organisationer med vissa politiska åsikter ska nu förbjudas inom Europa. Det beslutade Europaparlamentet på torsdagen.

"Parlamentet oroas över den ökande normaliseringen av fascism, rasism och främlingsfientlighet och uppmanar EU-länderna att förbjuda nyfascistiska och nynazistiska grupper", skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Den aktuella resolutionen fick 355 röster för och emot 90, samt 39 nedlagda röster. I texten står det bland annat att "bristen på allvarliga åtgärder mot dessa grupper har möjliggjort den nuvarande främlingsfientliga svallvågen i Europa".

– Dessa organisationer är inte acceptabla i ett demokratiskt samhälle. Europas historia har visat oss vad dessa organisationer är kapabla till", säger den svenska ledamoten Soraya Post (Fi) enligt TT.

EU-parlamentarikerna hävdar bland annat att det idag råder en rättslig slapphet mot "högerextrema organisationer" i vissa medlemsstater och att detta är en av anledningarna till "ökningen av våldsamma handlingar, som påverkar samhället som helhet och inriktar sig på särskilda minoriteter som svarta européer/personer med afrikansk härkomst, judar, muslimer, romer, icke-EU-medborgare, LGBTI-personer och personer med funktionshinder".

Resolutionen, som är en icke-bindande "viljeyttring" från parlamentet, nämner Anders Behring Breiviks massmord i Norge 2011 som exempel på "främlingsfientlighet". Den hänvisar också till så kallade "fascistiska" händelser i länder som Polen, Grekland, Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Lettland och i andra nordiska stater.

Parlamentet begär nu att myndigheter i respektive medlemsland "effektivt förbjuder nyfascistiska och nynazistiska grupper och andra grupper som upphöjer och förhärligar nazism och fascism".

Europaparlamentet vill även se att medlemsstaterna inrättar speciella polisstyrkor för att bekämpa så kallade hatbrott.

Likaså vill få fram ännu fler åtgärder för att motverka spridning av "rasism, fascism och främlingsfientlighet" via internet, något som ska ske genom samarbeten med nätjättar och sociala medier-företag.

EU-länderna uppmanas också bekämpa "rasism" i samband med fotbollsmatcher samt skapa så kallade "exitprogram" för att hjälpa personer att lämna "våldsamma" högergrupper.

"Parlamentsledamöterna betonar vikten av utbildning, för att öka den historiska medvetenheten bland ungdomar och uppmanar till ett klart avståndstagande från tidigare fascistiska brott. De betonar att sanningen om förintelsen inte får trivialiseras", skriver man.

Europaparlamentets pressmeddelande nämner ingenting om kommunism eller vänsterextremism.

I Sverige har partier som Sverigedemokraterna kallats allt från fascistiska och främlingsfientliga till nazistiska.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstids fängelse för mordet på Tommie Lindh

Idag kom domen. "Mordet var särskilt hänsynslöst."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Utrikes

Kinas tillväxt redan 4,9 procent

Även årstillväxten väntas hamna på plus.. Den kinesiska ekonomin kan bli den enda stora i världen som växer under året.0 

Trump om familjen Biden: "Bura in dem"

"Det är en korrupt familj.". Trump kommenterade Bidenskandalen i sitt tal i Georgia.0 

Bidens ledning minskar efter avslöjandet

Efter korruptionsskandalen.. Mörkandet och censuren kan få motsatt effekt.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0