Robert Fico.

EU-landets ledare: "Kriget startade med ukrainska nynazister"

Publicerad 27 februari 2024 kl 09.24

Utrikes. EU-landet Slovakiens premiärminister Robert Fico hävdar att Ukrainakriget startade 2014 med spridningen av nynazism i Ukraina, rapporterar Remix News.

Dela artikeln

Slovakien var tidigare en varm anhängare av USA:s/EU:s utnötningsstrategi mot Ryssland i Ukraina.

Men efter valet i höstas kom Robert Fico till makten och han har intagit en linje som påminner om grannlandet Ungerns: Han förespråkar en vapenvila och fredsuppgörelse för att förhindra ytterligare blodsspillan.

I ett videomeddelande på tvåårsdagen av den Rysslands invasion av Ukraina 2022 konstaterade Robert Fico att kriget startade redan 2014 i och med statskuppen mot den folkvalde presidenten Viktor Janukovytj. Statskuppen genomfördes i praktiken av militanta nynazistiska rörelser med stöd av USA och utländska liberaler.

– Det här kriget började redan 2014 med den skenande spridningen av ukrainska nynazister. Summan av kardemumman är att Ryssland blev lurade att tro att Nato inte skulle expandera längre österut, och i dag går det så långt som att man öppnar för att Ukraina ska bli medlem i Nato, sade Fico.

Ryssland har "upprepade gånger blivit lurade av försäkringar om att Nato inte kommer att expandera ytterligare", uppgav han.

Allt detta, sade den slovakiske premiärministern, har blivit en "bra grund" för ett tredje världskrig. Både Moskva och Kiev borde enligt Fico få säkerhetsgarantier, eftersom det inte finns någon militär lösning på konflikten.

– Vi måste harmonisera dessa relationer med Ryssland. Eller vad ska vi göra? Dra upp järnridån igen? Kommer vi att få järnridå någonstans vid den ukrainsk-ryska gränsen? Vad ska det vara bra för? frågade sig Robert Fico.


Nyheter från förstasidan

SD sade nej till EU-kritik mot Ungern och Polen

Konsekventa nejröster från svenska partiet. Kritiserar resolutionerna för att vara "politiserade och onyanserade".0 

Ekonominyheter

Google börjar ta betalt för Chrome

Kostar 6 dollar i månaden.. Men du blir fortfarande spårad – även i betalversionen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.