Asylkaoset
Dimitris Avramopoulos.

EU-topp: Asylsystemet kollapsar om tio dagar

Publicerad 25 februari 2016 kl 19.21

Utrikes. EU har till och med toppmötet med Turkiet den 7 mars på sig att minska antalet asylsökare som tar sig till unionen. Om inte väntar en "total kollaps", varnar Dimitris Avramopoulos, grekisk EU-kommissionär med ansvar för migrationsfrågor, enligt AFP.

Gilla artikeln på Facebook

– Under de närmaste 10 dagarna behöver vi konkreta och tydliga resultat på plats. Annars finns det en risk att hela systemet kollapsar, sade Avramopoulos vid en presskonferens i Bryssel i samband med ett toppmöte idag.

EU-kommissionären varnade också för situationen i Grekland, som tagit emot uppemot 100.000 nya asylsökare hittills i år.

– Situationen är mycket allvarlig. Möjligheten att det utbryter en humanitär kris är mycket verklig och mycket nära.

EU slöt i november förra året ett avtal med Turkiet som går ut på att den turkiska regeringen ska strypa inflödet till Grekland i utbyte mot bidrag och löften om förhandlingar om framtida EU-medlemskap. Det är den överenskommelsen som EU-kommissionen hoppas ska ge resultat.

Tidigare under dagen har Grekland kallat hem sin ambassadör från Österrike på grund av missnöje med Wiens hantering av asylfrågan. Bakgrunden är att Österrike hållit ett möte om frågan utan att bjuda in Grekland och beslutat att ta emot högst 80 asylsökare per dag. Något som gör det svårare för asylsökarna att ta sig vidare till högbidragsländerna i norr.

På toppmötet i Bryssel deltog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S). Johansson kräver att medlemsländerna ska gå med på att ta emot de asylsökare som man tidigare har kommit överens om att fördela.

– Vi riskerar att gå tillbaka 20 år i tiden, innan Schengen fanns. Om man inte hittar de gemensamma lösningarna här riskerar det att undergräva hela Schengen-systemet och då kommer det att kosta oerhört mycket, inte minst ekonomiskt, säger han till Dagens Nyheter.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Fullvaccinerad senator: Jag har covid-19

Kongressläkarens besked till Lindsey Graham.. Men republikanen uppger sig ändå vara glad att ha fått vaccinet.0 

Högerprofilerna träffades i Budapest idag. Carlson ska hålla tal på ungersk festival.0 

Fick tävla med damerna i tyngdlyftning. Laurel Hubbard misslyckades med tre lyft i rad.0 

Vetenskap

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

"Bytte kön" på fiskar med hjälp av soja. Japanska forskarnas lyckade experiment.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0