Asylkaoset
Dimitris Avramopoulos.

EU-topp: Asylsystemet kollapsar om tio dagar

Publicerad 25 februari 2016 kl 19.21

Utrikes. EU har till och med toppmötet med Turkiet den 7 mars på sig att minska antalet asylsökare som tar sig till unionen. Om inte väntar en "total kollaps", varnar Dimitris Avramopoulos, grekisk EU-kommissionär med ansvar för migrationsfrågor, enligt AFP.

Gilla artikeln på Facebook

– Under de närmaste 10 dagarna behöver vi konkreta och tydliga resultat på plats. Annars finns det en risk att hela systemet kollapsar, sade Avramopoulos vid en presskonferens i Bryssel i samband med ett toppmöte idag.

EU-kommissionären varnade också för situationen i Grekland, som tagit emot uppemot 100.000 nya asylsökare hittills i år.

– Situationen är mycket allvarlig. Möjligheten att det utbryter en humanitär kris är mycket verklig och mycket nära.

EU slöt i november förra året ett avtal med Turkiet som går ut på att den turkiska regeringen ska strypa inflödet till Grekland i utbyte mot bidrag och löften om förhandlingar om framtida EU-medlemskap. Det är den överenskommelsen som EU-kommissionen hoppas ska ge resultat.

Tidigare under dagen har Grekland kallat hem sin ambassadör från Österrike på grund av missnöje med Wiens hantering av asylfrågan. Bakgrunden är att Österrike hållit ett möte om frågan utan att bjuda in Grekland och beslutat att ta emot högst 80 asylsökare per dag. Något som gör det svårare för asylsökarna att ta sig vidare till högbidragsländerna i norr.

På toppmötet i Bryssel deltog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S). Johansson kräver att medlemsländerna ska gå med på att ta emot de asylsökare som man tidigare har kommit överens om att fördela.

– Vi riskerar att gå tillbaka 20 år i tiden, innan Schengen fanns. Om man inte hittar de gemensamma lösningarna här riskerar det att undergräva hela Schengen-systemet och då kommer det att kosta oerhört mycket, inte minst ekonomiskt, säger han till Dagens Nyheter.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0