Europadomstolen: EU-skattebetalares "skyldighet" bjuda illegala på gratis mat

Publicerad 26 augusti 2021 kl 11.22

Utrikes. Europadomstolen beslutade på onsdagen att skattebetalarna i Polen "har en skyldighet" att förse en grupp illegala invandrare som fastnat på gränsen till Vitryssland med gratis mat, vatten, kläder och läkarvård.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om 32 illegala som suttit fast på gränsen till Polen i snart två veckor.

Invandrarna, som släppts in från Afghanistan och Irak av Vitrysslands regering som hämnd för diverse sanktioner, sitter nu fast mellan två rader soldater och kommer varken fram eller tillbaka.

Den Strasbourg-baserade Europadomstolen för så kallade mänskliga rättigheter har genom ett interimistiskt beslut slagit fast att det är polska skattebetalare som ska förse flyktingarna med "mat, vatten, kläder och adekvat medicinsk hjälp".

Någon rätt till socialbidrag eller fickpengar till nöjen har dock inte meddelats av domstolen – ännu. Ett sådant beslut kan i praktiken vara att vänta längre fram, när domstolen väntas döma Polen att låta invandrarna söka asyl.

Hittills innebär beslutet dock, något oväntat, inte att Polen är automatiskt skyldigt att släppa in den arabisk-afghanska gruppen män i landet för att söka asyl, vilket tidigare har ansetts följa av Genevekonventionerna och Europakonventionen.

Hur problemet med illojala grannländer som släpper fram tredje världen-individer direkt till EU:s yttre gräns ska lösas återstår att se. Domstolen kommer med ett nytt interimistiskt beslut den 15 september, vilket i praktiken skulle kunna innebära en inskränkning i den kritiserade så kallade asylrätten.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0