EU:s unga ser ingen gemensam värdegrund

Publicerad 5 maj 2017 kl 17.32

Utrikes. Ungdomarna inom EU tror inte på idén att länderna som ingår i unionen skulle hållas samman av en gemensam kultur och gemensamma värderingar, enligt en undersökning. Det rapporterar Junge Freiheit.

Gilla artikeln på Facebook

Studien från TUI Foundation är förmodligen dyster läsning för Bryssel-baserade byråkrater som fantiserar om en framtida europeisk superstat. Endast 18 procent av respondenterna, som är mellan 16 och 26 år, anser nämligen att det finns en gemensam kulturell grund inom EU.

Bara trettio procent ser unionen som en "koalition av länder med gemensamma kulturella värderingar" och 76 procent anser istället att EU i första hand är en "ekonomisk allians".

En minoritet av de svarande från Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Polen och Spanien sätter likhetstecken mellan Europa och EU. Majoriteten, 56 procent, anser att Europa innefattar samtliga länder på kontinenten.

Mätningen visar att det fortfarande finns en relativt stark nationalkänsla bland ungdomarna. 42 procent ser sig som medborgare endast i sina respektive länder. Ytterligare 38 procent ser sig i första hand som medborgare i sitt land och i andra hand européer medan sju procent har den motsatta uppfattningen. Tre procent betraktar sig själva som uteslutande européer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0