Alex Bengtsson, tidigare Expo, nu Tillsammansskapet.

Expo avslutar samarbetet med Tillsammansskapet

Publicerad 2 december 2017 kl 17.20

Inrikes. Vänsterextrema Expo avslutar nu samarbetet med Tillsammansskapet, som har genomfört utbildningar på Expos uppdrag. Det skriver stiftelsen i ett pressmeddelande. Anledningen är att gruppen blivit alltför politisk.
– För att upprätthålla vår roll som partipolitiskt oberoende vill vi inte anlita politiska aktörer på höger-vänsterskalan som genomförare av vårt arbete, säger Expos vd Daniel Poohl.

Gilla artikeln på Facebook

Expo stoppar nu sitt samarbete med Tillsammansskapet, som man själva var med att grundade. Gruppen har blivit för vänster.

– En viktig grund för Expos arbete är att vi är partipolitiskt obundna. Därför fungerar det inte att en organisation som genomför utbildningar på vårt uppdrag samtidigt deltar i den allmänna samhällsdebatten utifrån en höger- eller vänsterståndpunkt, säger Expos vd Daniel Poohl.

Tillsammansskapet bildades som en verksamhet inom Expo, men blev enligt egen utsago en fristående organisation i december 2016.

Expo har därefter anlitat Tillsammansskapet för att bland annat genomföra utbildningar.

– Expo samarbetar gärna med alla demokratiska krafter som motverkar rasismen, till exempel genom att genomföra föreläsningar eller granskningar. Tillsammansskapet har gjort ett bra jobb, men för att upprätthålla vår roll som partipolitiskt oberoende vill vi inte anlita politiska aktörer på höger-vänsterskalan som genomförare av vårt arbete, säger Daniel Poohl.

Tillsammansskapet leds av Alex Bengtsson, tidigare en framträdande medarbetare på Expo, och som tidigare i år öppet stod i tv och propagerade för vänsteråsikter.

Rebecca Weidmo Uvell har bland annat visat att Vänsterpartiet använder Tillsammansskapet som en samarbetspartner för organisering vad gäller EU-migranter.

"Tillsammansskapet har alltså organiserats centralt från anställda Expo anställt för Tillsammansskapets räkning, där Alex Bengtsson är chef. Sedan, när lokala grupperna var på plats, lanserade Alex Bengtsson initiativet genom olika debattartiklar i vänstermedia. Eftersom det är deras målgrupp. De är ett vänsterinitiativ och driver frågor som framför allt Vänsterpartiet gör", skriver hon.

2016 avslöjades att finansmannen George Soros under den svenska valrörelsen 2014 skänkte 25.000 dollar till Expo. Pengarna skulle enligt läckta dokument gå till att arrangera "utbildningsläger" för medlemmar i olika "antirasistiska organisationer" inom ramen för just "Tillsammansskapet". Syftet var att "träna" vänsteraktivisterna inför "det kommande europeiska valet och senare riksdagsvalet i Sverige".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0