Expo i FOI-rapport om svensk extremvänster

Publicerad 18 maj 2018 kl 21.35

Inrikes. Vänsterextrema Expo och det kriminella vänsternätverket Researchgruppen förekommer båda i en färsk rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som handlar om våldsbejakande vänsterextremism och antifascistiska rörelser. Expo förnekar kopplingar till AFA – men så sent som 2015 drev Expo bolaget Piscatus AB ihop med just AFA.

Gilla artikeln på Facebook

Expo grundades 1995 i syfte att sprida information om politiska meningsmotståndare bland "antifascistiska aktivister från olika politiska läger", enligt tidningens egen beskrivning av sig själv. Initiativet togs av den dömde vänsterextremisten Tobias Hübinette och författaren Stieg Larsson, som då nyligen lämnat en anställning vid Socialistiska Partiets trotskistiska tidning Internationalen.

I FOI-rappporten "Den digitala kampen – autonoma rörelser på nätet" beskrivs hur extremvänstern använder infiltration och efterforskningar av olika slag i syfte att kunna hitta personer man vill "ställa till svars" på något sätt eller hänga ut som rasister med namn och bild.

"I Sverige är Researchgruppen och Stiftelsen Expo två exempel på organisationer som också granskar nationalistiska miljöer. Researchgruppen blev uppmärksammad under 2013, när man i samarbete med en stor kvällstidning [Expressen, FT:s anm.] granskade de anonyma männen och kvinnorna, som skrev kommentarer i några av Sveriges invandringskritiska mediers kommentarsfält", står det i FOI-rapporten.

Bildade bolag – med AFA
Efter Expressen-samarbetet rapporterade Ny Teknik om hur AFA och Expo startat ett gemensamt bolag kallat Piscatus, som samlar in myndighetsdokument för att kunna göra personkartläggningar. Bolagets vd var vid tidpunkten Expo-mannen Mikael Ekman, Robert Aschberg var Expos ansvarige utgivare och satt samtidigt i AFA-bolagets styrelse tillsammans med den våldsdömde AFA-veteranen Martin Fredriksson. Fria Tider har tidigare granskat Fredriksson och Researchgruppen. Piscatus heter numera Acta Publica och vd är sedan förra året Expo-veteranen Mikael Ekman.

Men på Expo hävdar man att man har svårt att förstå vad i hela världen FOI har fått det där med AFA och extremvänstern ifrån. I ett genmäle på FOI:s rapport skriver Expos "vd" Daniel Poohl att FOI sprider en "absurd och felaktig bild av vår verksamhet" och om hur Expo är en "partipolitiskt obunden stiftelse" som "driver journalistik utifrån journalistikens etiska riktlinjer".

"Det är åtminstone rimligt att FOI tydligt presenterar på vilka grunder man formulerat sig så att det framstår som att stiftelsen Expo - en partipolitiskt obunden stiftelse, baserad på den liberala demokratins ideal - hamnar i en rapport om våldsbejakande extremism", avslutar Daniel Poohl.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.