TUNG KRITIKER: Expressen-profilen Csaba Bene Perlenberg anklagar Daily Mail för "oansvarig journalistik".

Expressen: Daily Mail är en hatsajt

Publicerad 3 februari 2016 kl 01.58

Media. Brittiska Daily Mail, som är världens största engelskspråkiga nyhetssajt, kan jämföras med "svensk rasistmedia". Det menar Csaba Bene Perlenberg på Bonniers vänster­liberala kvällstidning Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

© DailyMail

VÄCKER ORO: Daily Mails publicering av den mordhäktade somaliern får kritik från svenskt håll.

Brittiska Daily Mail valde efter mordet på 22-åriga Alexandra i Mölndal att uppmärksamma att den misstänkte gärningsmannen, som kommer från Somalia, ser ut att vara betydligt äldre än 15 år, som han själv påstår sig vara.

Reportrar från den ansedda brittiska dagstidningen var på plats i Göteborg under häktningsförhandlingen och lyckades ta en bild på den uppenbart fullvuxne och skäggige mannen från tredje världen.

Men nu väljer den svenska kvällstidningen Expressen att slå tillbaka och gå till frontalangrepp mot Daily Mail, som är världens mest lästa engelskspråkiga nyhetssajt. Bonnierprofilen Csaba Bene Perlenberg hävdar att artiklarna från den brittiska tidningsjätten är "lika hårt vinklade som svensk rasistmedia".

Perlenberg skriver att de tre artiklar om mordet som Daily Mail skrivit är av en "sort som brukar återses på Avpixlat: hårt vinklade, direkt invandringskritiska, med förvrängda sanningar och uppenbara felaktigheter".

"Sammanfattningsvis kan det konstateras att Daily Mail knappast följt det som kallas för 'god publicistisk sed'", skriver Perlenberg i den lilla svenska vänstertidningen.

I ett reportage i fredags från Mölndal, där mordet på Alexandra ägde rum, skriver Daily Mail om en stad som "förstörts av migration".

"Rapport från den svenska staden där beväpnade gäng patrullerar gatorna, kriminaliteten har exploderat och mordet på en vacker socialarbetare har chockat Europa", lyder rubriken i Daily Mail.

Expressens Csaba Bene Perlenberg kokar av ilska över den konservativa tonen i det brittiska reportaget.

"Det är ett språkbruk som aldrig skulle ha använts i en svensk nyhetstext, oavsett om det gäller morgonpress eller kvällstidningar", dundrar Perlenberg.

Han fortsätter:

"Bildtexten till en av bilderna, som föreställer ett pojkgäng på fyra killar, är 'Ruined'. Det vill säga: att Mölndal har förstörts av ensamkommande flyktingbarn och stor migration. Rasistmedierna hade inte kunnat göra det bättre själv. Andra bildtexter är lika hårt vinklade."

Expressen-profilen avslutar med att konstatera att Daily Mail ägnar sig åt "invandringskritisk sensationsjournalistik".


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.