Expressen spred lögner om Wikileaks

Publicerad 7 mars 2012 kl 21.20

Media.I veckan har svensk media ägnat stor uppmärksamhet åt kritiska artiklar om Wikileaks. Men större delen av nyheterna har varit baserade på fabricerade uppgifter från kvällstidningen Expressen, och nu kritiserar Wikileaks den svenska pressen för att medvetet blåsa upp nyheter som de vet är falska.

Gilla artikeln på Facebook

Som Fria Tider skrivit tidigare så ljög Expressen när de hävdade att Wikileaks sagt sig planera en "smutskastningskampanj mot Sverige". Men trots att Expressen backade från formuleringen så valde flera regimtrogna svenska medier, bland annat SVT Rapport, att föra vidare det falska citatet utan att höra Wikileaks bemöta anklagelserna.

Nu är Wikileaks starkt kritiska till hur svenska medier förhåller sig till organisationen. I ett pressmeddelande skriver man:

"Expressens fabricerade artikel försöker vrida till det så att publiceringen av autentiskt material om den svenska regeringen ska framstå som en 'förtalskampanj mot hela Sverige'. Att man försöker jämställa anseendet hos en enskild politiker, Carl Bildt, med en hel nations rykte är inget annat än ren manipulation och som sådan måste den ifrågasättas. Expressen vägrar att släppa några som helst bevis för sina påståenden i artikeln och Thomas Mattson är uppenbarligen inte modig nog för att debattera mot WikiLeaks i SVT efter vad vi sett hittills".

Wikileaks skriver också att Expressens påstådda källa, som breskrivs som en anonym "insider" av den Bonnierägda kvällstidningen, antingen är påhittad av Expressen själva eller utgörs av någon som bara låtsas ha insyn i Wikileaks.

Tidigare har Expressen gått ut med uppgifter om att Wikileaks skulle ha startat någon sorts underrättelseverksamhet i stil med den Bonnier-närstående, vänsterextrema organisationen Expo. Skillnaden var bara att Wikileaks skulle ha kartlagt makthavare inom media istället för - som Expo - privatpersoner med konservativa eller nationalistiska åsikter.

Enligt Expressen skulle Wikileaks bland annat ha tagit bilder på Thomas Mattssons bostad och tagit reda på hans taxerade inkomst, påstod Expressen. Eftersom bostaden är värd över 14 miljoner kronor och chefredaktörens taxerade inkomst inte räcker för att ta ett så stort bolån, så skulle det kunna betyda att han måste ha fått pengar från annat håll, antyddes det.

Men Wikileaks menar att man inte har ägnat sig åt någon kartläggning.

"Den här tabloiden försöker manipulera andra svenska journalister till att ta Expressens parti genom att påstå att Wikileaks kartlägger svenska journalister, genom att bland annat fotografera utanför deras hem, undersöka deras privatekonomi och begära ut offentliga handlingar om dem. Detta är också fullständigt falskt. Om någon spionerar på svenska journalister så är det inte Wikileaks, och vi rekommenderar alla som utsätts för detta att polisanmäla det", skriver organisationen i pressmeddelandet.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.