Klas Granström.

Expressens chefredaktör döms för förtal

Publicerad 25 mars 2024 kl 12.03

Media. Expressens chefredaktör Klas Granström döms att betala 40 dagsböter för att ha förtalat en klimataktivist, rapporterar Kulturnyheterna.

Dela artikeln

Målet gäller en artikel publicerad av Expressen i september 2022 som handlade om en klimataktion på E4 utanför Stockholm som orsakade långa köer och ledde till att en ambulans fastnade under utryckning.

Efter händelsen häktades tio klimataktivister misstänkta för sabotage. Expressens artikel innehöll namn, bilder, bostadsorter och yrken på aktivisterna, samt information om deras tidigare deltagande i andra aktioner och brott.

En av de uthängda aktivisterna stämde Expressen för grovt förtal och argumenterade att han och de andra inte var offentliga personer.

Den så kallade yttrandefrihetsjuryn ansåg att Expressens chefredaktör Klas Granström gjort sig skyldig till grovt förtal på grund av en felaktig faktauppgift i artikeln. Det påstods nämligen att klimataktivisten var åtalad för våldsamt motstånd, trots att åtalet hade lagts ner när artikeln publicerades. Stockholms tingsrätt håller delvis med juryn men anser att det var fråga om förtal av normalgraden, inte grovt förtal.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.