Extremt sällsynt svamp hittad på Gotland

Publicerad 17 september 2021 kl 09.03

Inrikes. En extremt sällsynt svamp har siktats på Gotland i år. Den har bara funnits på tre platser tidigare i Sverige och senast den fanns på Gotland var för närmare 120 år sedan.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på kvällen den 19 augusti i år som Dennis Nyström passerade ett träd i Linde på Gotland och fick syn på något som han inte sett förr.

På en yta av omkring 4 kvadratdecimeter sprängde något ut ur barken på apeln.

– Direkt i fält misstänkte jag att det kunde vara apeltagging, Sarcodontia crocea. En art som man sneglat på i litteraturen och läst om, men som känts helt otänkbart att återfinna, säger Dennis Nyström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Men då man aldrig kan vara säker med så sällsynta svampfynd, skickades ett kollekt av svampen till en expert inom artgruppen, Karl-Henrik Larsson, för att få fyndet bekräftat mikroskopiskt.

– Efter ungefär en vecka fick jag svar, och han bekräftade min misstanke – det var en apeltaggning. Arten är extremt sällsynt i Sverige och har tidigare bara funnits på tre lokaler i Sverige, säger Dennis Nyström.

De tidigare fynden har gjorts på Öland, i Blekinge och en gammal lokal på Gotland.

– Arten är troligen förbisedd då den i Sverige endast är funnen på äldre äppelträd som ju oftast växer i privata villaträdgårdar, parkmiljöer och i ödetomter och kan därmed ha gått mykologer förbi, säger Dennis Nyström.

Senaste fyndet i Sverige var i Blekinge 2016 och på Gotlands sågs den senast 1902. Arten är rödlistad som akut hotad på den svenska rödlistan.

– Jag har tittat på den där apeln 100-tals gånger utan att se något av den tidigare år och så i år dök den plötsligt upp. Den har troligen liksom många andra sällsynta och exklusiva svampar inväntat optimala förhållanden för att bilda fruktkroppar, säger Dennis Nyström.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0 

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0