Arkivbild.

Föräldrar i Rinkeby vill slippa "svenska värderingar"

Publicerad 15 september 2017 kl 16.37

Inrikes. I onsdags samlades socialtjänst och politiker i Fryshuset i Stockholm för att diskutera insatser mot hedersförtryck. Då framkom det att föräldrar i Järvaområdet inte ens vill veta av svenska värderingar, skriver SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Diskussionerna i Fryshuset handlade bland annat om hur många utländska barn och tonåringar saknar frihet och tvingas leva som deras familjer bestämmer.

Ofta består hedersförtrycket av tvångsgifte och våld.

Carina Rennermalm, före detta rektor för Rinkebyskolan, sade att hedersförtrycket i Järvaområdet där flera av Stockholms förorter ligger, inte minskar utan tvärtom håller på att öka.

Bland annat är det idag fler barn som bär hijab, påpekade hon.

Det har till och med gått så långt att föräldrar med invandrarbakgrund väljer bort skolor som de anser vara för svenska, för att de inte vill att deras barn ska påverkas av "svenska värderingar".

– Jag har också haft många föräldrar som direkt har kommit till mig och sagt att de inte väljer skolan här för att de inte tror på de värderingar som de kallar svenska värderingar, sade Carina Rennermalm enligt SVT Nyheter.

Föräldrarna vill rentav "välja bort svenska värderingar", skriver SVT.

Enligt socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) är regeringen medveten om problemet och planerar en kartläggning av hedersförtrycket i Sverige. Hon menar också att varenda skola i landet måste efterleva läroplanen och fullfölja sitt "demokratiuppdrag".

I tisdags presenterade regeringen ett så kallat rättspaket där 100 miljoner kronor ska satsas mot hedersförtryck under 2018.


"Enda sättet att stoppa rasismen." Välj: "Invänta er död" eller begå självmord.0 Plus

Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0