Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Föräldrar lät inte 15-årig dotter byta kön – förlorar vårdnaden

Publicerad 10 december 2019 kl 00.11

Utrikes. Finländska föräldrar boende i "ett annat EU-land" förlorade vårdnaden om sin minderåriga dotter på grund av att de inte lät henne genomgå en könsoperation, uppger Svenska Yle. Myndigheterna i landet gick emot föräldrarna, men medierna vill inte berätta vilket land det handlar om.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Svenska Yle och MOT som på måndagen berättar om ett fall med finländska föräldrar som förlorat vårdnaden om sin minderåriga dotter på grund av de inte tillät henne börja med hormonbehandlingar.

Det hela ska dock inte ha inträffat i Finland, utan i "ett annat EU-land", där familjen har bosatt sig. Men medierna skriver av någon anledning inte ut vilket land det handlar om.

Myndigheterna i det landet har alltså omhändertagit föräldrarnas dotter, på grund av att dessa motsatte sig hennes könsbyte.

Flickan, som kallas Nea, ska ha omhändertagits första gången när hon var femton år gammal, varpå hormonbehandlingen för att byta kön inleddes drygt ett år senare.

Flickan hade först frågat sina föräldrar om att få påbörja könsbytet. Hon ville snabbt inleda hormonbehandling och sedan operera bort brösten. På bara några månader hade hon övergått från att klä sig kvinnligt, till att bära maskulina kläder, enligt mamman.

När föräldrarna inte ville gå med på hormonbehandlingen, anmälde dottern dem till polisen, som i sin tur kontaktade föräldrarna. Myndigheterna i landet ställde sig på den minderåriga dotterns sida.

– Det är klart att det kändes illa att ens egen dotter gör så här men det värsta var att myndigheterna gick med på det. Vi var naiva och trodde att läkarna och myndigheterna skulle vara vettiga. Det var ett stort misstag, säger pappa Kari till MOT.

I det aktuella EU-landet, som medierna alltså vägrar namnge, ska lagarna se likadana ut som i Finland. Men enligt överläkaren och professorn i ungdomspsykiatri vid Tammerfors universitetssjukhus, Riittakerttu Kaltiala, skulle finländska myndigheter knappast ha agerat på samma totalitära sätt som nu har skett.

I reportaget påpekas också att det i Finland, precis som i Sverige, ofta är unga flickor som plötsligt börjar identifiera sig som pojkar och vill byta kön. Precis som i Sverige har också antalet fall med sådana könsbyten ökat lavinartat på senare år.

Föräldrarna till Nea ska ha försökt få hjälp av finländska myndigheter, men det fungerade inte eftersom allt skett i ett annat EU-land. De har idag ingen kontakt med dottern och vet inte var hon är placerad. Föräldrarna har också lagt ned rättsprocessen om att återfå vårdnaden, eftersom dottern, som nu identifierar sig som man, ändå snart är myndig. Samtidigt ska könsbytet redan ha gått så långt att delar av det inte går att återställa. I ett reportage i SVT Uppdrag Granskning tidigare i år, framkom det bland annat att behandlingen som gör rösten mörkare, vilket sker med testosteron, är oåterkallelig.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Brottsutredd storbank lämnar guldhandeln

Ännu en bank utreds för guldfiffel.. Nu stänger Scotiabank sin guldhandels­avdelning efter 330 års verksamhet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

NWO:s bidragsmål: Tio miljarder ska försörjas 2050

Lanserar skattefinansierad "happytalism" för tredje världen.. Nya ideologin går ut på att pengar ska göra invånarna i tredje världen "100% glada" till 2050.0 

Razzia mot vänsterextremisternas förmodade högkvarter. Polisen hittade slagord som: "En polis, en kula, social rättvisa."0 

Coronasköterska bar trosor under skyddsdräkten – hotas med sparken

"Kände mig varm.". Men kvinnan får stöd av kollegor och läkare – som pekar på att skyddsutrustningen var undermålig.0 Plus

Vetenskap

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus