Förre CIA-chefen: "Tacka Gud för den djupa staten"

Publicerad 3 november 2019 kl 13.02

Utrikes. Apropå riksrättsprocessen mot Donald Trump väljer spionmyndigheten CIA:s tidigare generaldirektör John McLaughlin att "tacka Gud" för den så kallade djupa statsmakten i USA.

Dela artikeln

Den djupa staten, "deep state", är ett begrepp som ofta används bland anhängare till president Trump i USA. Det är en beskrivning av de underrättelsetjänster, departement och myndigheter som bildar ett slags permanent regering som behåller sin makt oavsett hur folket röstar.

Donald Trump har själv anklagat den djupa statsmakten för att försöka få honom avsatt, trots att han har valts till president av det amerikanska folket.

Efter att den så kallade Muellerutredningen misslyckats med att knyta Donald Trumps kampanjorganisation till den ryska regeringen har nu istället en riksrättsprocess inletts mot presidenten. Denna gång påstås han ha försökt pressa Ukrainas president att utreda korruptionsanklagelser mot sin demokratiska rival Joe Biden.

Den visselblåsare som först kom med uppgifterna är en anonym uppgiftslämnare inom underrättelsetjänsten.

Den djupa staten anklagas av Trumps motståndare för att vara en så kallad konspirationsteori. Men den före detta CIA-chefen John McLaughlin är tydligen av en annan uppfattning.

– Tacka Gud för den djupa staten! utbrast han under en paneldiskussion i veckan.

McLaughlin öste beröm över den anonyme visselblåsaren och förklarade att anställda inom den djupa staten har "ett institutionellt åtagande att främja objektivitet och sanning".

Själv var John McLaughlin chef för CIA under den period då myndigheten fabricerade bevis för att Irak förfogade över massförstörelsevapen i syfte att motivera det efterföljande kriget, konstaterar RT.

I paneldiskussionen deltog även en annan tidigare CIA-chef, John Brennan, som varit drivande i att sprida anklagelser om påstådda Rysslandskopplingar och som anklagat Trump för landsförräderi.

Brennan hävdade att anledningen till att Trump "har ett stridslystet förhållande med folket inom den djupa staten" är att "de berättar sanningen". Brennan berömde också de icke folkvalda spionerna inom underrättelsetjänsten för att de fortsätter att "göra sitt jobba oavsett vad [Trump] gör eller säger".


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0