De brutala övergreppen tyder på "ett anmärkningsvärt kvinnoförakt" hos irakiern, enligt tingsrätten. Han är tidigare dömd för att ha bitit öronet av ett annat offer – men får även denna gång stanna i Sverige.

Försökte våldta kvinna på åker – sen slog han ned hennes väninna

Publicerad 9 januari 2018 kl 15.27

Inrikes. Kvinnorna följde med två invandrare till ett hus ute på landet för att ha efterfest. Där utsattes båda för brutal misshandel – och den ena kvinnan lyckades precis undgå att bli våldtagen under förnedrande former på en åker. Våldtäktsmannen, som tidigare bland annat är dömd för att ha bitit av örat av en annan man, slipper även denna gång utvisning hem till arabvärlden.

Gilla artikeln på Facebook

Under natten den 14 september 2017 begav sig två invandrare tillsammans med två kvinnor i 25-årsåldern till en gård i Karlsborg, som ligger mellan Eskilstuna och Strängnäs, för efterfest.

När en av kvinnorna tog en promenad tillsammans med den 26-årige irakiern ute på en åker började han plötsligt kräva att få ha sex med henne.

När hon tackade nej överföll han henne och försökte dra av hennes kläder. Under tumultet slog han henne också i ansiktet.

Kvinnan avbröt våldtäktsförsöket med hjälp en kniv hon bar. Hon hann rispa araben i halsen innan han avväpnade henne och använde kniven till att hota kvinnan och tvinga henne att klä av sig.

Hon lyckades dock göra sig fri och sprang naken till en granne som larmade polisen.

Innan polisen hann till platsen gick araben in i huset igen och gav sig på den andra kvinnan. Där slog och sparkade han henne flera gånger, bland annat i huvudet, skriver Sveriges Television. Hon tvingades också att ta av sig kläderna.

Senare sprang hon ut iklädd shorts och ett linne när flera polispatruller kom förbi. Den andra kvinnan hittades hos grannen med en morgonrock hon fått låna. Båda kvinnorna fick föras till sjukhus och 26-åringen greps när han låg och sov inne i huset, där blodstänk från honom syntes.

Bet av örat under misshandeln
Allmänna handlingar visar att 26-åringen fortfarande är medborgare i Irak och att han hade tolkbehov på engelska.

Irakiern förekommer sedan tidigare under sex avsnitt i belastningsregistret. Två av domarna handlar om misshandel.

Den 14 april 2013 dömdes han av Eskilstuna tingsrätt för misshandel på "Royal Oak" i Eskilstuna. Misshandeln var så grov att han bet av örat på det manliga offret.

Den 17 februari 2017 dömdes araben av Nyköpings tingsrätt för försök till rån. Straffet blev då ett års fängelse Han blev även skyldig att betala 38.400 kronor i skadestånd till offret. Domen har dock överklagats till Svea hovrätt som har huvudförhandling planerad till april 2018.

Eskilstuna tingsrätt meddelade i slutet av december domen i det aktuella målet. Irakiern döms för olaga tvång, försök till våldtäkt och misshandel.

Han döms även för falsk tillvitelse eftersom han påstått att en av kvinnorna försökt stjäla från honom, men tagit tillbaka anklagelserna.

Straffet blev två år och sex månaders fängelse. Han ska även att betala 70.000 kronor i skadestånd till kvinnan han försökt våldta och 35.900 kronor i skadestånd till kvinnan han misshandlade.

"De brott N.N. utsatt målsägandena för tyder på ett anmärkningsvärt kvinnoförakt och har enligt tingsrättens bedömning ett betydligt högre sammanlagt straffvärde än vad åklagaren och målsägandebiträdena gjort gällande", skriver tingsrätten i sin dom.

Kvinnan som utsattes för våldtäktsförsöket har efter skräcknatten fått ångest, sömnproblem, oro och panikångestattacker samt har stora problem att vara ensam. Hon har på grund av sitt mående sökt kontakt med psykiatrin och går på samtal hos en kurator på kvinnokliniken. En läkare har skrivit ut ångestdämpande medicin och sömnmedel. Hon har förgäves försökt jobba och blivit sjukskriven och även tagit studieuppehåll terminen ut från en högskola har pluggat på.

Irakiern får dock även denna gång stanna i Sverige. Åklagaren yrkade aldrig att han skulle utvisas.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.