Fallet Julian Assange
Julian Assange efter beslutet att utredningen läggs ner.

Förundersökningen mot Julian Assange läggs ned – men brittisk polis hotar gripa honom

Publicerad 19 maj 2017 kl 11.17

Startsidan. Förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs ned. Det meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på sin hemsida på fredagsförmiddagen. Enligt Assange advokat Per E Samuelsson innebär det att han är fri att lämna Ecuadors ambassad i London, där han suttit i husarrest i flera år. Men Londonpolisen skriver i ett eget pressmeddelande att man ändå kommer gripa Julian Assange om han väljer att lämna ambassaden.

Gilla artikeln på Facebook

Julian Assange har suttit instängd på Ecuadors ambassad i London i fem år och varit häktad i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt sedan 2010 misstänkt för våldtäkt av en svensk feminist.

Nu läggs utredningen ned, uppger åklagarmyndigheten i sitt pressmeddelande.

Det anses inte längre proportionerligt att upprätthålla beslutet om häktning eller att vidhålla den europeiska arresteringsordern mot Assange, påpekar överåklagare Marianne Ny.

"Med hänsyn till att alla möjligheter att driva utredningen framåt nu är uttömda framstår det – mot bakgrund av de hållpunkter som Högsta domstolen lämnat för bedömningen av proportionaliteten i en utevarohäktning – inte längre som proportionerligt att upprätthålla beslutet om häktning av Julian Assange i hans frånvaro och att vidhålla den europeiska arresteringsordern", skriver Marianne Ny i sin underrättelse till tingsrätten enligt TT.

Förundersökningen kan dock återupptas om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020.

Efter beslutet har åklagarmyndighetens hemsida blivit överbelastad och vid 11.20-tiden gick den inte längre att nå. "504 - Gateway Timeout", stod det i ett felmeddelande på aklagare.se.

– Det är en total seger för Julian Assange. Han är fri att lämna ambassaden när han vill. Vi har vunnit Assange-målet, säger Julian Assanges svenska advokat Per E Samuelsson till Ekot.

"Serious, Oh My God", ska Assange ha skrivit i ett sms till sin advokat.

Men Londonpolisen meddelar i ett pressmeddelande att Julian Assange ändå kommer att gripas om han lämnar Ecuadors ambassad. Detta på grund av en brittisk arresteringsorder mot Assange utfärdad 2012.

– Jag tror att det här med Storbritannien kommer lösa sig. Men USA fortsätter ju jaga honom, säger Per E Samuelsson till SVT Nyheter.

Julian Assange uppges vara glad och lättad men kritisk över att ärendet pågått under så här lång tid. 2014 kritiserade Svea hovrätt Marianne Ny för att hon inte gjort tillräckligt för att driva förundersökningen mot Assange framåt. Wikileaksgrundaren förhördes på Ecuadors ambassad först i november 2016. Sex månader senare och sju år efter att brottsanklagelserna uppkom, läggs alltså utredningen ned.

I februari i år skrev den före detta åklagaren Rolf Hillegren i en artikel på Dagens Juridik att fallet mot Assange är ett "solklart avskrivningsärende" som borde lagts ned redan i början.

Efter beslutet att lägga ned utredningen har Julian Assange publicerat en bild på sig själv på Twitter, där han ser väldigt glad ut.

Texten uppdateras.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.