IT-vänstern
En läsare blev direkt avstängd från Facebook i 30 dagar efter att utan kommentarer ha delat Fria Tiders helt okontroversiella nyhetsartikel.

Facebook stänger av användare som nämner Tommy Robinson vid namn

Publicerad 10 juli 2019 kl 23.09

Media. Facebook har börjat stänga av användare som bara nämner eller länkar till artiklar om Tommy Robinson. Även Fria Tider-läsare har drabbats av fenomenet.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider rapporterade under tisdagen om att den brittiske islamkritikern Tommy Robinson vädjar om asyl i USA. Efter att återigen ha dömts av en brittisk domstol efter sina avslöjanden om muslimska pedofilligor uppger han sig frukta för sitt liv om han skickas tillbaka till ett fängelse som styrs av jihadister.

Efter publiceringen har läsare hört av sig om att artikeln i Fria Tider inte har gått att sprida på Facebook. En läsare blev avstängd i 30 dagar för att ha försökt dela artikeln utan att ens kommentera den. Den enda förklaringen han fick från Facebook var att delningen stred mot sajtens "communityregler".

Även Hans Rustad, chefredaktör på den populära norska alternativa nyhetssajten Document.no uppger på onsdagen att han har blivit avstängd från Facebook efter att ha postat ett okontroversiellt inlägg om Tommy Robinson.

"Facebook vet hur beroende sajter som vår är av deras publiceringsverktyg. Censuren tvingar redaktörerna / journalisterna att välja mellan sanningen och upplagan. Man får ut mest annonspengar genom att anpassa sig", skriver Rustad.

Det har tidigare kommit rapporter om att användare stängts av från Facebook i praktiken för att bara ha nämnt Tommy Robinson vid namn eller för att ha försvarat hans rätt till yttrandefrihet. Författaren Katerina Janouch fick exempelvis en sju dagar lång avstängning i mars efter att ha postat ett inlägg om den brittiske islamkritikern.

Tommy Robinson själv blev permanent avstängd från både Facebook och Instagram i februari i år. Facebook hänvisade då till att han ägnade sig åt att sprida "organiserat hat" mot muslimer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.