Familjen som flydde Sverige
Denis Lisov och hans döttrar är åter hemma i ryska fjärran östern.

Familj som flydde Sverige nu i säkerhet i Ryssland

Publicerad 12 november 2019 kl 14.09

Utrikes. Denis Lisov flydde från Sverige till Polen med sina tre barn efter att döttrarna tvångsplacerats på ett muslimskt familjehem. Tack vare hjälpen från de polska myndigheterna har familjen nu landat säkert hemma i Ryssland, rapporterar Sputnik News.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska statens jakt på den ryske trebarnspappan Denis Lisov har fått ett snöpligt slut.

Efter sin dramatiska flykt till Polen tillsammans med döttrarna, som i Sverige hade tvångsplacerats i ett muslimskt familjehem, häktades Lisov i sin frånvaro av Örebro tingsrätt. Polen vägrade dock att lämna ut honom – och istället hyllades Lisov för sitt mod av ledande polska politiker.

Nu har Denis Lisov och hans döttrar kunnat återvända till sin hemstad Chabarovsk i ryska fjärran östern – på minst sagt betryggande avstånd från de svenska socialtanterna.

– Vi har inte varit hemma på sju år. Jag mår bra, men vi har haft en sju timmars flygresa och är trötta. Vi kommer först att vila och sedan fortsätter vi med våra förehavanden. De viktigaste sakerna som behöver ordnas nu är skola och dagis. Jag måste också hitta ett jobb och lösa olika vardagsproblem, sade Lisov till journalisterna när han hade landat, enligt Sputnik.

Han uppgav vidare att döttrarna har ryska medborgarskap, men att det är farligt för dem att besöka EU-länder på grund av den svenska efterlysningen.

Denis Lisov flyttade till Sverige för drygt sju år sedan och när hans fru drabbades av ett mentalt sammanbrott passade den svenska socialtjänsten på att tvångsomhänderta hans tre döttrar. De svenska myndigheterna placerade sedan döttrarna – 4, 6, respektive 12 år – hos en muslimsk arabisk fosterfamilj 40 mil från föräldrarnas bostad.

I sin desperation valde Denis Lisov då att kidnappa sina egna döttrar för att ta dem hem till Ryssland. Efter en anmälan från Sverige stoppades han i Polen där han snabbt fick rätt att stanna med sina barn i väntan på att deras asylansökan där skulle utredas. Pappan har hyllats för sitt agerande av polska ministrar och fallet har fått stor uppmärksamhet i både polsk och rysk media.


Nyheter från förstasidan

Bard i polisförhör för hets mot folkgrupp

Polisen utreder Alexander Bard för Twitter-inlägget. "Blir det åtal så kan ni ge er fan på att jag tänker snacka."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.