Sverige jagar pappa som flydde till Polen med sina barn

Publicerad 10 april 2019 kl 16.13

Inrikes. En rysk man i 40-årsåldern har begärts häktad i Sverige för "grovt brott". Brottet? Mannen har tagit med sina barn till Polen för att söka asyl efter att barnen tvångsplacerats i ett muslimskt familjehem i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Ryssen, som heter Denis Lisov, kom till Sverige för sju år sedan. I samband med att hans fru drabbades av ett mentalt sammanbrott omhändertog socialtjänsten hans tre döttrar eftersom Lisov som arbetslös inte ansågs kunna ta hand om dem.

De svenska myndigheterna placerade sedan döttrarna – som är 4, 6, respektive 12 år – hos en muslimsk arabisk fosterfamilj 40 mil från föräldrarnas bostad.

Den desperata pappan kidnappade då sina dottrar från familjehemmet för att föra dem hem till Ryssland. Efter att Sverige anmält barnen som saknade stoppades han dock i Polen – där han sökte asyl för sig själv och sina döttrar.

I förra veckan fick Lisov rätt av en polsk domstol, som i ett interimistisk beslut slog fast att den svenska socialtjänsten har brutit mot en EU-konvention som förbjuder att placera barn i kulturellt främmande miljöer.

Han har fått rätt att vara tillsammans med sina döttrar i Polen fram till att hans ansökan om flyktingstatus har utretts, rapporterar RT.

– Barnen har ett mycket starkt band till fadern, och när jag pratade med dem berättade de för mig att de ville stanna hos honom, säger domaren Janeta Seliga-Kaczmarek.

Beslutet har också hyllats av Polens inrikesminister Joachim Brudziński på Twitter. 

Idag begärdes Denis Lisov häktad i sin frånvaro av Örebro tingsrätt. Han misstänks för grov egenmäktighet med barn.

Att brottet bedöms som grovt beror enligt SVT på att "barnen är skyddslösa och har svårigheter att värja sig, att de varit omhändertagna enligt LVU och att han fört dem utomlands".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0