Sexhärvan på familjehemmet
STÅR VARANDRA NÄRA: Familjehemsmamman och afghanen. Kvinnan, som är i 60-årsåldern, vägrade att vittna om våldtäktsoffret var i samma rum. I förhöret har hon "lämnat olika uppgifter och inte alltid svarat på åklagarens frågor" och dessutom "lämnat uppgifter som inte alls stöds av vad andra berättat", enligt domen.

Familjehemsmamma slängde HANDKYSSAR i rätten åt afghan som våldtagit på hemmet

Publicerad 7 april 2019 kl 17.35

Inrikes. Den afghanske mannen fick bo på ett familjehem för barn i Västergötland trots att han fått flera asylavslag. Där våldtog och sexofredade han utsatta flickor – det yngsta offer var endast 13 år. Men den medelålders svenska kvinna som drev hemmet gjorde allt för att få afghanen friad. Under rättegången lämnade hon helt oförenliga uppgifter – och slängde dessutom handkyssar åt våldtäktsmannen.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Afghanen vidhåller att han är ett barn – och döms till ungdomsvård.

© Faksimil

Den medelålders kvinnans beteende under rättegången beskrivs i domen. (Klicka för större bild.)

Våldtäktsmannen kom till Sverige som "ensamkommande flyktingbarn" 2015, men har gång på gång fått avslag på sina asylansökningar.

Sitt senaste avslag fick han i september 2018, då han ansökte om uppehållstillstånd via den omstridda så kallade gymnasielagen. 

Trots detta har mannen fått stanna i Sverige och bo på ett familjehem i Västergötland – där han har behandlats som ett barn och kunnat sexofreda och våldta utsatta flickor.

Den svenska kvinna i 60-årsåldern som driver hemmet har fortsatt att skydda våldtäktsmannen in i det sista.

Mannen kommer nu undan med endast fem månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt och sexuellt ofredande. Detta eftersom han fortfarande påstår sig vara ett flyktingbarn, trots att Migrationsöverdomstolen har slagit fast att han inte är det.

Enligt domen i Göteborgs tingsrätt skedde det första sexangreppet i april 2018. Offret var en 13-årig flicka som också bodde på familjehemmet.

Flickan berättade i förhör att afghanen kom in i hennes rum en kväll när alla andra låg och sov. Han lade sig i hennes säng bredvid henne och höll fast henne medan han ofredade henne sexuellt. Han vägrade att lyssna när hon bad honom att sluta och gå därifrån, utan fortsatte bara.

Fick fortsätta begå övergrepp
Flickan uppger att hon berättade om händelsen för barnhemsmamman. Den medelålders kvinnan ska då ha svarat att även en annan flicka på hemmet drabbats av något liknande från afghanens sida.

– Hon sa att hon skulle snacka med [afghanen], men det gjorde hon inte, sade 13-åringen under rättegången.

I slutet av november 2018, när afghanen fått sitt gymnasieavslag, våldtog han en annan tonårsflicka som bodde på hemmet. Han gick in i hennes rum när hon skulle sova och höll fast henne i sängen. Flickan försökte göra motstånd och be honom sluta, helt utan reaktion från mannen. Han lyckades till slut våldta henne vaginalt medan han låg över henne.

Flickan har efter våldtäkten mått mycket dåligt och haft svår ångest. Hon har inte kunnat sova och har kräkts upp det hon har ätit.

Tingsrätten bedömer offrets berättelse som mycket trovärdig och sammanhängande. Den får också stöd av vad flera vittnen har berättat samt tekniska bevis.

Barnhemsmamman gjorde dock allt för att skydda våldtäktsmannen. Även om hon vittnade under ed måste den medelålders kvinnans uppgifter "tas med försiktighet", konstaterar tingsrätten.

Slängde handkyssar och vägrade svara på frågor
Enligt domen har det "klart framgått" att barnhemsmamman har "en negativ inställning" till våldtäktsoffret, våldtäktsoffrets mamma samt en flicka som vittnade mot afghanen. Hon har däremot "en positiv inställning" till våldtäktsmannen.

Kvinnan vägrade till och med att vittna om våldtäktsoffret befann sig i salen samtidigt. Det behövde hon dock inte göra.

"Vid lunchpaus ville hon gå fram till [afghanen] vilket hon inte fick och hon slängde då handkyssar till honom", skriver Göteborgs tingsrätt.

Enligt domen har kvinnan "i förhöret lämnat olika uppgifter och inte alltid svarat på åklagarens frågor".

"Vidare har hon lämnat uppgifter som inte alls stöds av vad andra berättat."

"T.ex. har hon inledningsvis uppgett att målsägande 1 och [afghanen] var kamrater och att målsägande 1 var inne i [afghanens] rum 2-3 gånger i veckan och att det var så hela tiden. Detta har varken målsägande 1 eller [afghanen] uppgett. [Afghanen] har uppgett att målsägande 1 bara hade varit inne på hans rum 3-4 gånger", fortsätter tingsrätten.

Läs också: Metoo-feminist vägrade anmäla när flyktingdejten sexöverföll hennes 12-åriga dotter: "Han kan ju utvisas"

Allmänna handlingar visar att afghanen är medborgare i Afghanistan och har tolkbehov på "pasjpo sarwani". Han ansökte första gången om asyl i Sverige december 2015 men fick avslag februari 2018, och fick samtidigt besked om att han skulle utvisas hem till Afghanistan. Det beslutet överklagades i slutet av februari 2018 och i maj 2018 avslogs hans överklagande. Beslutet vann laga kraft i början av juli 2018 genom en dom i Migrationsöverdomstolen. Under september 2018 ansökte han om att få uppehållstillstånd genom det så kallade gymnasielagen och i slutet av samma  fick han avslag för tredje gången.

I mars meddelade Göteborgs tingsrätt domen. Afghanen döms för våldtäkt och sexuellt ofredande till fem månaders ungdomsvård på Fagareds ungdomshem. Han döms också till tio års utvisning och ska även betala skadestånd på 115.000 kronor till flickan han våldtagit samt 7.000 kronor till den 13-åriga flicka han sexuellt ofredat.

Inga uppgifter om någon begäran om överklagande till hovrätten har inkommit.

"Ville visa att jag tänker på honom"
I en intervju med Fria Tider Plus familjehemsmamman förklarar barnhemsmamman slängkyssen under rättegången så här:

– När jag gick därifrån ja, då gav jag honom en slängpuss för att visa att jag tänker på honom.

Den medelålders kvinnan kallar bland annat domen mot afghanen för "helt förskräcklig" och kommer med fler anklagelser mot våldtäktsoffret, som hon anklagar för att vara en lögnerska.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.