Får fängelse för frivilligt sex

Publicerad 2 juli 2021 kl 11.29

Inrikes. En 21-årig man hade visserligen följt samtyckeslagen när samlaget inleddes men därefter låtit det övergå i ett "nytt moment" utan att på nytt inhämta ett uttryckligt samtycke. Mannen döms till en månads fängelse av Högsta domstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt HD:s dom framgår det av förarbetena till samtyckeslagen att domstolarnas uppgift i dessa sammanhang är "att förändra normer och att påverka människors värderingar".

Den unge mannen, som fällts för oaktsam våldtäkt efter att ha haft sex med en kvinna i Jönköping, dömdes i hovrätten till nio månaders fängelse.

HD konstaterar i sin dom att det handlat om ett frivilligt sexuellt umgänge men eftersom mannen inlett ett nytt moment, närmare bestämt analsex, utan att först ansöka om ett uttryckligt tillstånd från kvinnan ett så ska han dömas för oaktsam våldtäkt för den delen av händelseförloppet.

Straffvärdet för "brottet" är enligt HD fängelse i åtta månader. Men eftersom mannen inte hade fyllt 21 vid gärningen får han dock en månads fängelse i förening med skyddstillsyn istället.

Fängelsestraffet anses dock vara verkställt genom det tidigare frihetsberövandet, och han slipper därför frihetsberövas på nytt.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Aftonbladet hänger ut vaccinkritiker

Samarbetar med vänsterextrema Expo. Folk som ifrågasätter makthavare pekas ut som hot mot demokratin.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0