Fartyg loss från grund på Fårö

Publicerad 7 juni 2021 kl 15.42

Inrikes. Ett finskt lastfartyget som natten till lördagen grundstötte på Fårö har nu dragits loss. Ingen olja kom ut i vattnet i samband med grundstötningen eller bärgningen, enligt Kustbevakningen.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att en bärgningsplan tagits fram och godkänts av Transportstyrelsen, kunde en bogserare dra loss fartyget från grund vid 13.15-tiden på måndagen.

Kustbevakningens flygplan har från luften inte kunna upptäcka något utsläpp.

Ombord på fartyget, som gick på grund på Fårö på fredag kväll, fanns 24.000 liter brännolja. Inget utsläpp eller vattengenomträngning skedde i samband med grundstötningen. Ingen person kom heller till skada.

Haveristen har med främre halvan av skrovet stått hårt mot stenbotten.

– Att dra i ett fartyg som står på grund är alltid ett riskmoment, säger Johan Torstensson, räddningsledare på Kustbevakningen.

– Lyckligtvis befann sig fartygets egna tankar akteröver, med fritt vatten under, vilket trots allt gjorde förutsättningarna gynnsamma för att kunna dra loss henne och undvika ett oljeutsläpp. Vädret har också varit till vår fördel och samverkan med alla inblandade, säger Johan Torstensson.

Kustbevakningen har sedan lördag morgon haft flera enheter på plats, bland annat flyg, övervakningsfartyget KBV 313 och miljöskyddsfartyget KBV 031, med beredskap att tömma haveristen på bränslet ombord eller, i värsta fall, påbörja att bekämpa ett utsläpp i havet.

Parallellt med att ha undersökt skrovet med dykare har personal från Kustbevakningen också utrett händelsen. I dagsläget är en person misstänkt för vårdslöshet, alternativt grov vårdslöshet, i sjötrafik.

I väntan på resultatet av rederiets skadebesiktning av skrovet, stannar Kustbevakningen kvar på platsen.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Prognosen: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0