"Today Show" i NBC rapporterar om FBI:s succé den 9 oktober 2020.

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Publicerad 25 juli 2021 kl 19.56

Utrikes. Ett påstått försök att kidnappa Michigans vänsterorienterade guvernör Gretchen Whitmer används av FBI som bevis för att "högerextremismen" är ett akut hot mot USA. Men nu visar det sig att det var den kontroversiella polismyndigheten själv som arrangerade kidnappningsförsöket.

Gilla artikeln på Facebook

© Privat

FBI-agenten Richard Trask, 39, har gripits för en blodig kvinnomisshandel.

Den senaste tiden har den federala polismyndigheten FBI påstått att så kallad högerextrem terrorism skulle vara det största säkerhetspolitiska hotet i USA. Detta argument har spridit sig till andra länder som Sverige, där Säpo också nu pekar ut högerextrem terrorism som ett av de allra största hoten mot landet.

Exempel på detta påstådda terrorhot är dock svåra att hitta. Men i USA har den så kallade stormningen av Kapitolium och ett påstått försök att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer använts av FBI som förevändning för att stärka insatserna mot så kallade högerextremister – vilket brukar innebära vita människor som är missnöjda med den demografiska utvecklingen i landet.

Ny information pekar på att FBI-operatörer var direkt involverade i att planera, provocera fram och driva igenom den så kallade stormningen av kongressen i Washington i januari.

Nu hopas även frågetecknen kring kidnappningsförsöket av Gretchen Whitmer.

Whitmer, som är demokratisk guvernör i Michigan, har uppmärksammats för sin hårda kritik mot Donald Trump och stöd för drakoniska åtgärder mot covid-19. I oktober 2020, bara en månad före presidentvalet, rapporterade de amerikanska medierna om hur FBI hade stoppat ett försök att kidnappa den vänsterorienterade guvernören.

Nyheten slog ned som en bomb och högprofilerade vänsterprofiler som Michael Moore uppmanade myndigheterna att gripa president Trump för att ha "uppviglat terrorister" att genomföra kidnappningen.

Den Pulitzerprisvinnande journalisten Glenn Greenwald, känd för sina avslöjanden tillsammans med visselblåsaren Edward Snowden, konstaterar nu att medierna helt okritiskt spred vidare FBI:s version av händelsen, trots att historien var full med luckor.

FBI har samtidigt en lång och välkänd historia av att själva provocera fram terrorplaner, inte minst under det så kallade kriget mot (muslimsk) terrorism efter elfte september-attackerna. Vanligen tar FBI-agenter kontakt med svagsinta personer som de sedan radikaliserar och övertalar att genomföra ett terrordåd. Därefter grips "terroristen" och FBI kan basunera ut att de har lyckats stoppa ett terrorhot.

Oberoende journalister som Michael Tracey kunde dock snabbt identifiera att FBI-informatörer hade använts flitigt i samband med den påstådda kidnappningsplanen i Michigan.

Och nu kommer det fram att dessa FBI-informatörer spelat en betydligt mer avgörande roll än vad som tidigare framgått.

"I hemlighet gjorde de mer än att bara passivt observera och rapportera om de misstänktas handlingar. I själva verket var de inblandade i nästan alla aspekter av den påstådda planen, från första början. Omfattningen av deras engagemang väcker frågor om det över huvud taget skulle ha uppstått någon sammansvärjning utan dem", skriver Buzz Feed om informatörerna i en granskning av fallet.

Informatörerna var så centrala för komplotten att det var FBI som såg till att de misstänkta över huvud kom i kontakt med varandra. FBI letade aktivt upp personer på sociala medier som var kritiska till regeringen och Gretchen Whitmer, och fick dem sedan att planera en kidnappning av guvernören.

"Idén att kidnappa guvernör Whitmer kom från FBI. Det var en plan som utarbetades av myndigheten, och de gick sedan på jakt efter människor som de trodde sig kunna manipulera till att gå med i sammansvärjningen. Dessa personer manipulerades lätt på grund av psykologisk svaghet, ekonomisk sårbarhet och/eller starka politiska åsikter", konstaterar Glenn Greenwald.

Som om inte detta vore nog har den FBI-agent som ledde utredningen om det påstådda kidnappningsförsöket, Richard Trask, nu själv gripits.

Enligt Detroit News greps FBI-agenten i måndags misstänkt för att ha brutalt misshandlat sin fru efter att han mot hennes vilja tagit med henne till en gruppsexträff på ett hotell.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.