Islamiska staten

FBI-chefens varning: Våg av islamistisk terror "som vi aldrig tidigare sett" på väg mot Västeuropa

Publicerad 30 juli 2016 kl 14.41
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En våg av islamistisk terror "som vi aldrig tidigare sett" är på väg mot Västeuropa. Det hävdar FBI:s högste chef James Comey.

Gilla artikeln på Facebook

Comey tycks övertygad om att den islamistiska terror som drabbat Europa bara är en försmak av vad som är på väg. När terrorgruppen Islamiska staten så småningom krossas kommer jihadisterna fly till Europa som flyktingar och istället slå till i Europeiska städer.

– Förr eller senare kommer det bli ett uttåg av terrorister från Syrien av ett slag som vi aldrig tidigare sett. Inte alla Islamiska statens mördare kommer dö på slagfältet, säger han.

– När koalitionen krossar Islamiska staten, vilket jag är övertygad om att den kommer göra, kommer hundratals riktigt farliga människor. De flesta av dem kommer ta sig till Västeuropa, men även hit eftersom vi ligger granne med Västeuropa med tanke på hur enkelt folk kan resa.

Comey säger att de myndigheter som arbetar med att bekämpa terrorism i USA "hela tiden fokuserar på detta" hot. Han jämför också med terrorgruppen al-Qaidas framväxt under 80- och 90-talen och säger att det som nu händer är "tio gånger värre eller mer".

CNN:s säkerhetsanalytiker Peter Bergen säger att den stora invandringen av muslimer till Europa bidrar till terrorhotet. Inte så sällan är terroristerna andra eller tredje generationens invandrare, muslimer som är födda i det land de begår terrordåd mot.

– Många franska muslimer lever i tråkiga miljonprogramsområden, i förorter till franska storstäder där de känner sig avskurna från det franska majoritetssamhället, säger han och tillägger:

– Allt detta gynnar IS.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0