Islamiska staten

FBI-chefens varning: Våg av islamistisk terror "som vi aldrig tidigare sett" på väg mot Västeuropa

Publicerad 30 juli 2016 kl 14.41
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En våg av islamistisk terror "som vi aldrig tidigare sett" är på väg mot Västeuropa. Det hävdar FBI:s högste chef James Comey.

Gilla artikeln på Facebook

Comey tycks övertygad om att den islamistiska terror som drabbat Europa bara är en försmak av vad som är på väg. När terrorgruppen Islamiska staten så småningom krossas kommer jihadisterna fly till Europa som flyktingar och istället slå till i Europeiska städer.

– Förr eller senare kommer det bli ett uttåg av terrorister från Syrien av ett slag som vi aldrig tidigare sett. Inte alla Islamiska statens mördare kommer dö på slagfältet, säger han.

– När koalitionen krossar Islamiska staten, vilket jag är övertygad om att den kommer göra, kommer hundratals riktigt farliga människor. De flesta av dem kommer ta sig till Västeuropa, men även hit eftersom vi ligger granne med Västeuropa med tanke på hur enkelt folk kan resa.

Comey säger att de myndigheter som arbetar med att bekämpa terrorism i USA "hela tiden fokuserar på detta" hot. Han jämför också med terrorgruppen al-Qaidas framväxt under 80- och 90-talen och säger att det som nu händer är "tio gånger värre eller mer".

CNN:s säkerhetsanalytiker Peter Bergen säger att den stora invandringen av muslimer till Europa bidrar till terrorhotet. Inte så sällan är terroristerna andra eller tredje generationens invandrare, muslimer som är födda i det land de begår terrordåd mot.

– Många franska muslimer lever i tråkiga miljonprogramsområden, i förorter till franska storstäder där de känner sig avskurna från det franska majoritetssamhället, säger han och tillägger:

– Allt detta gynnar IS.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0