Islamiska staten

FBI-chefens varning: Våg av islamistisk terror "som vi aldrig tidigare sett" på väg mot Västeuropa

Publicerad 30 juli 2016 kl 14.41
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En våg av islamistisk terror "som vi aldrig tidigare sett" är på väg mot Västeuropa. Det hävdar FBI:s högste chef James Comey.

Gilla artikeln på Facebook

Comey tycks övertygad om att den islamistiska terror som drabbat Europa bara är en försmak av vad som är på väg. När terrorgruppen Islamiska staten så småningom krossas kommer jihadisterna fly till Europa som flyktingar och istället slå till i Europeiska städer.

– Förr eller senare kommer det bli ett uttåg av terrorister från Syrien av ett slag som vi aldrig tidigare sett. Inte alla Islamiska statens mördare kommer dö på slagfältet, säger han.

– När koalitionen krossar Islamiska staten, vilket jag är övertygad om att den kommer göra, kommer hundratals riktigt farliga människor. De flesta av dem kommer ta sig till Västeuropa, men även hit eftersom vi ligger granne med Västeuropa med tanke på hur enkelt folk kan resa.

Comey säger att de myndigheter som arbetar med att bekämpa terrorism i USA "hela tiden fokuserar på detta" hot. Han jämför också med terrorgruppen al-Qaidas framväxt under 80- och 90-talen och säger att det som nu händer är "tio gånger värre eller mer".

CNN:s säkerhetsanalytiker Peter Bergen säger att den stora invandringen av muslimer till Europa bidrar till terrorhotet. Inte så sällan är terroristerna andra eller tredje generationens invandrare, muslimer som är födda i det land de begår terrordåd mot.

– Många franska muslimer lever i tråkiga miljonprogramsområden, i förorter till franska storstäder där de känner sig avskurna från det franska majoritetssamhället, säger han och tillägger:

– Allt detta gynnar IS.


Nyheter från förstasidan

Metoo-domare friar skyldig AFA-aktivist

Frikänns trots erkännande. Tingsnotarien Nanna Holmgren, 27, ogillar åtalet mot den kvinnliga vänsterextremisten.0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Mer från Utrikes

FN-krav på basinkomst bara för kvinnor

Så föreslås fattiga kvinnor kompenseras för pandemin.. Basinkomst specifikt riktad till kvinnor ska "minska klyftorna", enligt globala organisationen.0 

Fidesz lämnar EU-grupp efter påtryckningar från M och KD

Orbáns högerparti tvingas lämna EPP.. Moderata glädjen: "Äntligen sätter vår partigrupp ned foten!"0 

Vetenskap

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0